C-130 Herculesvliegtuigen boven de Bosjessteeg bij IJsselmuiden
C-130 Herculesvliegtuigen boven de Bosjessteeg bij IJsselmuiden (foto: Imke Doorn)

Militaire Herculesvrachtvliegtuigen doorkruisen het Kamper luchtruim

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – In het kader van een grote militaire oefening passeerden vorige week diverse malen grote vliegtuigen laag over het grondgebied van gemeente Kampen. Kenners herkenden de Lockheed C-130 Hercules, een middelzwaar transportvliegtuig. Tijdens de luchtmobiele oefening worden er ladingen en parachutisten gedropt.

De oefening onder de naam Falcon Leap begon vorige week in de Marnewaard (Groningen). Voor de militaire vliegtuigen, die gewoonlijk hoog in de lucht en niet laag over land komen, heeft het ministerie van Defensie ontheffing verleend aan de gezagvoerders.

Vlieghoogte
De Visual Flight Rules (VFR) oftewel zichtvliegvoorschriften schrijven gewoonlijk een minimale vlieghoogte van 300 voet, zo’n 91 meter, op grondniveau voor. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden want het gaat hierbij om vliegen ”op zicht”, in tegenstelling tot vliegen met behulp van instrumenten, geregeld door instrumentvliegvoorschriften (IFR).
Met name in het westelijk deel van Overijssel komen de grote vrachtvliegtuigen laag overvliegen tijdens de oefening. Bij Falcon Leap gaat het om het, samen met de luchtmacht, droppen van ladingen en parachutisten, een specialiteit van luchtmobiele militairen. Dit is mogelijk met een C-130 Herculestransportvliegtuig. Juist afgelopen zomer vond Defensie in de C-390M van de Braziliaanse fabrikant Embraer een opvolger voor de Lockheed C-130.

Falcon Leap
Naast Nederland en de Verenigde Staten doen een aantal Europese landen mee aan Falcon Leap. Door internationaal te oefenen en elkaars uitrusting en vliegtuigen te gebruiken, worden procedures en onderlinge samenwerking (interoperabiliteit) verbeterd. Afgelopen week zijn er vanuit de toestellen droppings boven oefengebieden in Marnewaard en Schaffen (België) uitgevoerd. Deze week draait om het droppen van parachutisten boven de Ginkelse Heide, Houtdorperveld en de Hechtelse Heide (België). Hiervoor vliegen dagelijks transportvliegtuigen en helikopters van de luchtmacht en internationale partners vanaf vliegbasis Eindhoven van en naar de dropzone.
Door vracht uit een vliegtuig te werpen zijn militairen tijdens uitzendingen op slecht bereikbare plekken toch te bevoorraadden. Bij humanitaire hulpvluchten kunnen zo mensen in rampgebieden van voedsel of hulppakketten worden voorzien.


Lockheed C-130 Hercules (foto: Marcel de Jong)

Vliegbewegingen
Er wordt niet continu op lage hoogte gevlogen. Natura 2000-gebieden als de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen worden vermeden. Boven aaneengesloten bebouwing, industrie en waar mensen zich bewegen blijven de vliegtuigen hoog in de lucht. De oefening duurt tot en met zaterdag 17 september en er wordt tussen 9.00 en 20.30 uur (zaterdag tot 18.00 uur) gevlogen.
Deze militaire vluchten vormen onbedoeld een voorproefje van de geplande laagvliegroutes door de burgerluchtvaart vanaf Lelystad waarmee allereerst de nieuwe inwoners van Kampen in het Reevedorp te maken krijgen. Op de foto bovenaan van Imke Doorn vliegen twee Herculestoestellen boven het buitengebied van IJsselmuiden. Het stipje in het midden is een natuurlijke gebruiker van het luchtruim.

..