Afbeelding
Foto: Tennekes

Kamper cultuurmakers maken liederen over struikelstenen Crowdfunding op ‘Voordekunst’ om opnames te betalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - ‘Help ons dit muzikale monument voor de vrijheid te maken!’ Met die oproep wordt een beroep op de Kamper samenleving gedaan om een bijzonder initiatief mogelijk te maken: Struikelstenen in Muziek. 

Kamper tekstdichters, singer-songwriters en componisten hebben liederen geschreven om de verhalen achter de Kamper struikelstenen te vertellen. Op het crowdfundingplatform ‘voordekunst’ is vorige week een campagne gestart om geld in te zamelen voor het maken van de opnames hiervan. Als dat lúkt kunnen de liederen worden gepresenteerd, online én op CD. 

Een groep van meer dan 25 personen uit de lokale wereld van kunst, cultuur en media doet mee. Zij maakten demo’s van 26 liedjes en composities, voor elke struikelsteen één. Met het geld dat de Stichting Struikelstenen in Muziek ophaalt worden de kosten van studiohuur, producent, mixen en muzikanten gedekt. Daarvoor is een bedrag van €17.500 nodig. Als dat bedrag binnen is, starten de opnames vanaf 17 november. Die datum herinnert aan die ene duistere dag in 1942, precies 80 jaar geleden, de dag dat tientallen Joden na een razzia uit Kampen werden gedeporteerd.

“Stuk voor stuk zijn het aangrijpende liederen”, vertelt initiatiefnemer Marco Hulsebos, voorzitter van de stichting. “Zo werd ik geraakt door het lied ‘Doet oorlog zeer’, gebaseerd op een gedicht van de Kamper tekstdichter Berry Wezenberg. Het lied is gekoppeld aan de vier struikelstenen aan de Gasthuisstraat 7. Deze herinneren aan de familie Goudsmid. Moeder Klara (40), en de kinderen Jozef (6) en Louis (8) vonden kort na de razzia de dood in Auschwitz. Enkele dagen later werd ook haar vader Jozef daar vermoord, op 84 jarige leeftijd. ‘Doet oorlog zeer’ wordt prachtig gezongen door twee jonge kinderen uit Kampen.”

Het idee voor Struikelstenen in Muziek ontsprong bij Marco Hulsebos, vlak voor de uitbraak van de Coronapandemie, in een gesprek met Herman Broers. Dat gesprek vond plaats naar aanleiding van het leggen van de struikelsteen voor Jo Leo Snoep. Broers, biograaf van Dr. Kolff, had voor de kleinzonen van Snoep het verzetsverhaal van Snoep achterhaald. “Dat is een verhaal om niet te vergeten,” zegt Hulsebos. “Hoe mooi is het om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten in muziek? Muziek beklijft immers beter dan het geschreven woord. Het raakt een diepere emotie.”

Broers, inmiddels voorzitter van de Historische Vereniging Jan Van Arkel, toonde zich gelijk enthousiast. De Historische Vereniging adviseert Struikelstenen in Muziek sindsdien inhoudelijk. Ook de Stichting Kamper Struikelstenen is vanaf het begin betrokken en ondersteunt het initiatief van harte, net als Gunter Demnig, de kunstenaar die het project ‘Stolpersteine’ in talrijke Europese steden als een internationaal monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme realiseerde.

Samen met alle betrokkenen gaat Struikelstenen in Muziek tot 31 oktober campagne voeren.

Doneren kan via deze campagnepagina op ‘voordekunst’: https://www.voordekunst.nl/projecten/13834-struikelstenen-in-muziek.

Nick de Vries