Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Swing, dans, gitaren en romantiek met Gipsy Jazz

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In de Vier vindt op zondag 27 november de tweede jazz ontmoeting van de Kamper BlueZZ Club plaats. Het concert vindt plaats tussen 16.00 en 17.45 uur bij De Vier en op het podium staat het Marcia Bamberg Swing Quartet. Meer informatie en kaartverkoop via www.debluezzclub.nl.

De organisatie vertelt: “Kun jij stil blijven zitten bij sterk ritmische muziek? Probeer het maar eens op zondag 27 november. Dit keer met jazz die zo aanstekelijk is dat het je zelfs zittend op je stoel doet swingen. Na de easy jazz ontmoeting van september, organiseert De BlueZZ Club met restaurant De Vier (Jaargetijden) een muzikale swing middag waar de vonken vanaf spatten.” 

Het Marcia Bamberg Swing Quartet brengt een ode aan Django Reinhardt en zijn Quintette du Hot Club de France, oftewel Gipsy jazz. De organisatie vertelt: “Het Quartet nodigt je uit tot dansen op haar swingende muziek, gekenmerkt door sterke ritmes, virtuoos bespeelde snaarinstrumenten en de meest prachtige en passievol bezongen Franse en Engelse Gipsy jazz liedjes. Dit is muziek die zorgt voor vrolijkheid, romantiek en die je meevoert naar een zonnig terrasje in het mooie Parijs. Zelfs als het winter is. Het belooft dan ook een heerlijk vrolijke muziekmiddag te worden met jazz zoals je nog maar zelden hoort. En wie dat wil, kan deze middag zelf met de voetjes van de vloer.”

De BlueZZ Club; blues en jazz voor iedereen!

Onder het mom van ‘Blues en jazz voor iedereen’ organiseert de BlueZZ Club optredens en bijeenkomsten om blues en jazz muziek op een laagdrempelige manier voor een breed publiek toegankelijk te maken. Dat gebeurt in bijzondere settings waarbij er ruimte is voor ontmoeting. Eigenlijk zoals dat in de jaren 1920 in jazz clubs gewoon was. Zowel blues als jazz is heel divers, maar met name jazz kan redelijk complex zijn. Dat geldt echter niet voor alle soorten jazz. Er is voor elke gelegenheid en voor iedere muziekliefhebber wel iets passends te vinden. Dat varieert van makkelijk in het gehoor liggende jazz tot complex polyritmische muziek met uitgebreidere solo’s. De BlueZZ Club helpt om dat te ontdekken.

Gipsy (of Manouche) jazz is de eerste Europese jazzstijl die in de jaren dertig binnen de Roma-zigeuner gemeenschappen in Parijs ontstond. Het is een vermenging van Franse Musette, jazz- en swingmuziek uit Amerika en zigeunermuziek. Grondlegger van deze stijl is Sinti-gitarist Django Reinhardt die door een ongeluk slechts acht vingers kon gebruiken. Samen met violist Stéphane Grappelli richtte hij het ensemble “Quintette du Hot Club de France” op. Dit kwintet speelde veel instrumentale versies van liedjes die oorspronkelijk tekst hadden. Het Marcia Bamberg Swing Quartet heeft die teksten weer in de liedjes teruggebracht.

Dit concert is onderdeel van een sfeervolle, intieme ‘jazz kennismakings- en ontmoetingsserie’ en is mede mogelijk gemaakt door het heropeningsfonds van de gemeente Kampen.

Nick de Vries