Afbeelding
Foto: Van Houwelingen

Column burgemeester Sander de Rouwe: Goed of slecht heeft geen kleur

· leestijd 2 minuten Algemeen

“Afgelopen donderdag heeft de voltallige gemeenteraad van Kampen unaniem de begroting voor 2023 vastgesteld. In deze begroting staan alle plannen voor 2023 en verder. Het is een vergadering van vooruit kijken dus. Toch keken we niet alleen vooruit. De gemeenteraad stond ook nadrukkelijk stil bij de afgelopen tijd. Daar was een hele goede en helaas een hele slechte reden voor. 

Ik begin met de hele goede reden. De gemeenteraad sprak haar grote waardering uit voor al die mensen in IJsselmuiden, Kampen, Zalk en alle andere dorpen voor de ongekend grote en stille inzet voor de opvang van gevluchte Oekraïners. Gastgezinnen, bedrijven, kerken, scholen, sportverenigingen en ongelooflijk veel diverse mensen zetten zich al tijden in voor een menselijke opvang van deze oorlogsvluchtelingen. Goederentransporten met brandweerspullen, voedsel en kleding mogen niet onbenoemd blijven. Deze bijzondere aanpak vanuit onze samenleving is groots en krijgt buiten onze gemeente ook veel waardering en complimenten. Deze ‘Kamper aanpak ontheemden’ krijgt landelijk veel aandacht omdat we hier samen met kerken, maatschappelijke organisaties en de gemeente effectief en langdurig hulp bieden.  

Dan de hele slechte reden. Eind september werden we opgeschrikt door een zedendelict in het stadspark. Hierbij pakte de politie snel een verdachte op. Een verdachte afkomstig uit Dronten. Vele Kampenaren denken dan direct: dat is iemand uit het asielzoekerscentrum. En ja, dat is hier het geval. Dit voorval met een verdachte afkomstig uit het azc stond helaas niet op zichzelf. In diezelfde periode hebben we meerdere incidenten gehad waarbij de verdachte afkomstig was uit het azc Dronten. Dankzij concrete en snelle aangiftes kon de politie direct optreden en met resultaat. Gebeurtenissen als deze zorgen begrijpelijk voor onrust en onveiligheidsgevoelens. Voor mij als burgemeester is dit reden tot zorg en tot actie. Dit soort incidenten en andere vormen van overlast accepteren we niet. Naast ons lik-op-stukbeleid werken we met het COA, de politie en de gemeente Dronten nu ook aan extra preventieve maatregelen om overlast tegen te gaan. Ik zal de gemeenteraad daar binnenkort over informeren.  

Ook burgers lieten zich horen over deze problematiek. Dat is goed, begrijpelijk en belangrijk. Afgelopen donderdag waren ruim honderd inwoners aanwezig bij de zojuist genoemde raadsvergadering om hun zorgen te uiten over de incidenten waarbij asielzoekers betrokken waren. De gemeenteraad besteedde duidelijk en uitgesproken aandacht aan dit onderwerp. Royaal is er steun voor de opvang van vluchtelingen in Kampen én voor de aanpak van incidenten waarbij asielzoekers negatief betrokken zijn. 

Vragen en zorgen waren er ook over een spontaan initiatief van mensen die een eigen burgerwacht in het park vormden. Als burgemeester ben ik blij met gezamenlijke aandacht, dus ook van burgers, voor overlast en voor veiligheid. Burgers spelen hierin een belangrijke rol. Oren en ogen van u en mij helpen de politie en onze boa’s om iets te doen met meldingen. Maar er is ook een andere kant waarover ik duidelijk wil zijn. Taken van politie en boa’s overnemen mag en kan niet. Direct ingrijpen door buurtwachters is geen succes schrijft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) hierover. “De veiligheid van vrijwilligers kan in het geding komen en verhoudingen in de wijk kunnen onnodig op scherp worden gezet. Bovendien zijn meldingen vaak vals alarm. Dit kan bepaalde groepen stigmatiseren, zoals jongeren of migranten”, aldus het CCV.  

Ik sluit af met wijze woorden van gemeenteraadslid Suat Azer van Gemeentebelang Kampen (GBK). In het debat hierover afgelopen week zei hij het duidelijk en treffend. “Goed of slecht heeft geen kleur.” Gewoon duidelijk benoemen wat goed is en duidelijk benoemen wat slecht is, daar gaat het om. 

GBK deed succesvol een voorstel om te bekijken of we samen met burgers, politie en overheid kunnen werken in onze wijken aan meer veiligheid, met buurtpreventie zoals het CCV die voorstelt. Dat pakken we nu op. Samen en met elkaar. Net zoals we aan de andere kant in onze gemeente bekend staan om onze brede aanpak en opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Veilig, voortvarend en vertrouwd, dankzij de inzet van velen. “

Nick de Vries