Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Edwin Burgman van de GroenLinks-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Edwin Burgman van de GroenLinks-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat GroenLinks: Bestaansonzekerheid Aanpakken

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vorige week werd de begroting voor 2023 behandeld in de gemeenteraad. De begroting komt op een moment dat er heel veel onzekerheden zijn. De bestaansonzekerheid wordt op dit moment alleen maar groter voor een groeiende groep mensen. Niet door het beleid van de gemeente, maar door de onzekerheid in de wereld en in ons land. De rij groeit: energiecrisis, stikstofcrisis, oorlogen, schaarste, vluchtelingenstromen en de klimaatcrisis.

Kan ik de rekeningen nog wel betalen? Waar vind ik een betaalbare woning? Mag ik hier zijn wie ik ben? Krijg ik nog wel de zorg die ik nodig heb? Hoe houd ik m’n bedrijf in de benen? Zo maar een paar vragen die nu dringender klinken.

Voor veel inwoners en ondernemers zijn het moeilijke tijden en we moeten nog maar zien of de oplossingen van het rijk op korte termijn toereikend zijn. Wat ons betreft moet er specifiek op dat punt financieel ruimte blijven om komend jaar te kunnen bijspringen waar nood is, bijvoorbeeld vanwege energiearmoede. Net zoals we deden met de energietoeslag voor studenten of de regelingen voor ondernemers vorig jaar. Soms moeten we inwoners en ondernemers helpen met ongewone maatregelen, omdat de situatie daar om vraagt. 

Het irriteert me dan ook, dat afgelopen donderdag een voorstel van CU, VVD, HVK, GBK en CDA om de belastingen te verlagen werd aangenomen door de gemeenteraad. Dat is geld wat we nu niet meer kunnen inzetten om bestaansonzekerheid gericht aan te pakken, bijvoorbeeld door inwoners of ondernemers te helpen die niet meer de energierekening kunnen betalen. 

De partijen stelden voor om de OZB(belasting) niet trendmatig te verhogen. Dat levert een gat op in de gemeentelijke begroting van zo’n 338.000 euro. Als je die 338.000 euro verdeelt onder alle inwoners, bedrijven en organisaties, dan heeft dat besluit geen enkel maatschappelijk effect. Per inwoner komt dit ongeveer neer op € 3,50 per jaar minder belasting betalen! Ja, u leest het goed: € 3,50 per jaar! Dit noem ik echt een betekenisloos besluit. Hier is toch niemand mee geholpen? Dit geld hadden we echt veel beter kunnen gebruiken in het aanpakken van bestaansonzekerheid. 

Wat betreft die bestaansonzekerheid aanpakken: Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze een goede en eerlijke start maken en zich voluit kunnen ontwikkelen, op school en daarbuiten. Armoede mag dat niet belemmeren. Vanaf 1 januari gaan daarom de kindregelingen van 110% naar 130% van de bijstandsnorm, zodat veel meer kinderen financiële steun krijgen. En kinderen mogen straks kiezen voor sport of cultuur, maar ook voor allebei. Dat vinden wij een mooie en belangrijke stap vooruit. Dat kost ook geld, zie ik u denken, en dat klopt. Deze maatregel kost 150.000 euro per jaar en dat geld komt helemaal ten goede aan de mensen die het het meest nodig hebben. Ik hoop dat u het met mij eens bent, dat dit besluit uit het coalitieakkoord veel meer maatschappelijk effect heeft.

Nick de Vries

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 7 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 19 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57