Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column burgemeester Sander de Rouwe: Op zien Kampers

· leestijd 2 minuten Algemeen

Ik was bang voor een kleine oorlog in onze gemeente. Een strijd in Kampen. Ingezonden brieven, reacties op straat of zelfs een actie voor het gemeentehuis. En eerlijk gezegd hoopte ik dat ook. Een beetje dan. Beschaafd, maar wel een strijd. Een strijd die iets zou bewijzen, in gang zou zetten, noem maar op. Mijn fantasie sloeg een beetje door, maar toch. En dat allemaal omdat ik wellicht een gevoelig beginnersfoutje zou maken…

Of de burgemeester het wel goed verstaan had. Dat was ongeveer de meest gestelde, nee dat was de enige vraag, aan mij en mijn vrouw na afloop in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Heel veel Kampenaren wilden het even vragen om vervolgens goed te zien wat mijn reactie was. Alsof het daar haast van afhing. Het was zaterdagavond. De voorstelling was voorbij. Het Kamper theatergezelschap hief achter de schermen ongetwijfeld het glas. En terecht. Hun prachtige revue “Op zien Kampers” zat erop. 

Het is veel mensen al opgevallen. Onbewust en onbedoeld begint het een ritueel te worden. Dat was helemaal niet de bedoeling! Sterker nog, ik krijg nu soms zelfs de vraag van inwoners “of ze er met mij ook even op kunnen”. Voor de Kamper kiek op de wîêk. U weet wel. De kleine fotocollage die ik 1x per week maak en publiceer met daarin foto’s van bijzondere ontmoetingen binnen onze veelzijdige gemeenschap. Zo laat ik iets zien van mijn werk, maar vooral van de veelkleurige gemeenschap. Het is een selectie. Lang niet alles van die week past er in. De Kamper kiek op de wîêk is ook niet representatief, de vele vergadering en overleggen zet ik niet op de foto. 

Terug naar de foyer van de Stadsgehoorzaal. Mijn vrouw en ik hadden een prachtige voorstelling achter de rug. Het was lachen, gieren, blozen en brullen. En zo hoort dat bij de stadse, volkse revue “Op zien Kampers” waarbij alles in het Kamper dialect gesproken en gezongen wordt. Voor de zekerheid werd voor aanvang van de voorstelling nog even gevraagd of de nieuwe burgemeester uit Friesland ook ergens in het publiek zat. Jawel hoor, dat bleek het geval. U raadt het al. Dat was niet om mij welkom te heten, maar vooral om even zeker te weten dat de enkele kritische boodschap voor de burgemeester en het college ontvangen en doorgegeven zou worden… Dan moest die boodschap natuurlijk wel goed verstaan worden. Vandaar ook die vraag na afloop van velen? Heeft u het goed kunnen volgen? Jawel hoor, de burgemeester had het allemaal verstaan! Een enkeling moest blozen. 

Taal, dialect. Kampen is er rijk mee. Niet alleen in de stad Kampen, maar ook in Brunnepe, IJsselmuiden en in onze kernen is er een rijke taalcultuur. Voor mij is dat heel wezenlijk, heel erg belangrijk. Ik kom uit een provincie waar taal de drager is van het leven en de cultuur. En dat is rijk. Waar rijkdom is, is ook strijd. Dat kan niet anders. Iets verkeerds schrijven of zeggen in de Friese taal levert in Friesland nog weleens een flinke (publieke) discussie op. Dat is goed, want je strijd immers alleen voor waardevolle zaken. Daarom was ik dus bang voor mijn beginnersfout. Zo’n fotocollage 1 keer per week. Welke titel moest ik daar toch boven zetten? Dat kon alleen maar in de lokale taal, in ons eigen dialect hier. Ik schreef vervolgens “Op zien Kampers”. Zo werd de titel “Kamper kiek op de wîêk” opgeschreven en geboren. Nu maar hopen dat ik het goed vertaald en opgeschreven had. Ik zou het vast gauw horen. Of het goed of niet goed Kampers was. Misschien zelfs zou er een strijd om ontstaan.

Maar wat bleek? Het werd oorverdovend stil. Wel reacties op de foto’s. Geen reacties op de titel. Was het dan toch goed geschreven? In mijn kennismaking met de wärkgroep Kamper Taalkringe kwam de aap uit de mouw. “Bedoel je dan met kiek op de wîêk, de kijk op de week? Nee dat is fout, dat is geen Kampers zei raskampenaar Jac Ruiten tegen mij. Een week is week of weke in het Kampers, maar niet “wîêk” met die gekke dakjes. Oeps! “Geen probleem hoor, zei Jac vaderlijk en gemoedelijk tegen mij. “Met “wîêk” kun je ook “wijk” bedoelen. Je zegt dan eigenlijk de kijk op de wijk en dat past ook prima bij die foto’s”. Heerlijk. Je vergissen en het toch goed doen. Een oorlog werd het niet, maar dit vredige antwoord beviel me ook uitstekend. Een fijne week / weke / wîêk gewenst!

Nick de Vries

Nick de Vries