Afbeelding
Foto Tennekes

Column burgemeester Sander de Rouwe: Woensdag gebakdag

· leestijd 1 minuut Algemeen

Van mijn vrouw mocht ik best burgemeester worden. Ze stelde daarbij wel 1 duidelijke voorwaarde. Door het potentieel rijkelijke aanbod van gebakjes voor de burgmeester moest een streep gezet worden. Geen gebak bij openingen, recepties en jubilerende echtparen die mij hun geheimen van een goed huwelijk toevertrouwden. Onder het motto van “elk pondje gaat door het mondje” moest een onstuimige groei van mijn persoon zoveel als mogelijk voorkomen worden. Zo geschiedde. Ik werd burgemeester en voor alle heerlijke en hartelijke gebakjes bedank ik nu. Behalve morgen. Woensdag 16 maart. Morgen maak ik een uitzondering. Dan is het namelijk gebakdag.

Al van jongs af aan ben ik maatschappelijk actief betrokken. De slogan ‘nooit meer oorlog’ zat er bij mij op jonge leeftijd al in. In woord en in daad. Toen en nu benadruk ik waar dat kan het belang van vrije verkiezingen, een open democratie en het belang om van je stemrecht ook echt gebruik te maken. Bij jongeren, die net als ik nog nooit een oorlog van dichtbij mee gemaakt hebben, kan ik daarin het stevigst zijn. Wij hoeven onze democratie niet te bevechten of zelfs met de dood te bekopen. Dat is al voor ons gedaan, maar wij moeten de democratie wel onderhouden en beheren. Gebruik maken van je stemrecht is dan het minste dat je kunt doen. In het bijzonder naar diegenen die het leven lieten voor onze vrijheid anno 2022.

Er zit ook een hele mooie en eigentijdse kant aan stemmen. Je bepaalt met je stem daadwerkelijk wie het de komende jaren voor het zeggen krijgen. En ja, dat kan verschil maken. In Kampen doen maar liefst 10 verschillende politieke partijen mee. Die 10 politieke partijen zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde; kiezen eigen thema’s, standpunten en invalshoeken. Ja, zij maken het verschil bij heel veel lokale kwesties. Via de lokale Kamper stemhulp ‘Mijn stem’ kun je dit heel goed zien. Maak hier gebruik van als je nog twijfelt. Twijfel je niet? Doe de stemhulp dan ook: het vergroot je bewustzijn en je betrokkenheid bij de lokale democratie en de keuzes die de nieuwe leden van de gemeenteraad de komende jaren moeten maken.

In mijn jonge jaren luisterde ik voor het slapen gaan naar Radio 1, ‘Met het oog op morgen.’ Nog even het wereldnieuws horen met de monumentale stem van Max van Weezel. Dagblad Trouw hadden wij thuis niet, maar in de bibliotheek of in de boekhandel las ik de politieke analyses van Willem Breedveld.

Willem Breedveld. Zijn naam is genoemd. Destijds bepaalde hij mede mijn blik, beeld en bewustzijn. Zijn analyses ben ik allang vergeten, maar 1 ding is mij altijd bij gebleven én houd ik inmiddels trouw in ere. Willem Breedveld at altijd gebak op de dag van de verkiezingen. Want, stemmen was een feest! Een feest van de democratie. Een feest dat gevierd moest worden. Vieren dat we in vrijheid en veiligheid onze stem mochten en mogen uitbrengen. Ik vond en vind dat een prachtig gebaar.

Morgen ga ik stemmen. Doe dat alstublieft ook. Onze zwaarbevochten vrijheid verdient uw en mijn stem bij de gemeenteraadsverkiezingen van morgen. Met respect voor het verleden en oog voor de toekomst is het uitbrengen van onze stem een kleine moeite. En na het stemmen ga ik gebak eten. Samen met mijn vrouw. Dat ene gebakje moet morgen kunnen. Daar maak ik mij niet dik over.

Ontdek nu welke politieke partijen in gemeente Kampen het beste bij jou passen. Kijk op mijnstem.nl/kampen

Nick de Vries

Nick de Vries