Een ingekleurde poster van het rustpunt voor het raam
Een ingekleurde poster van het rustpunt voor het raam (eigen foto)

Na zijn aankomst is de Sint te bezoeken op zijn Rustpunten

· leestijd 2 minuten Algemeen

((door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Na een onstuimige reis is Sinterklaas veilig aangekomen in Kampen. De halve stad leek uitgelopen om hem afgelopen zaterdag te begroeten. Het Sinterklaashuis, zijn gebruikelijke onderkomen in Kampen, is volgend jaar pas weer beschikbaar. Er zijn wel weer meerdere Rustpunten voor de Goedheiligman ingericht. Daar kunnen de kinderen terecht met versjes, kleurplaten, om in zijn stoel te zitten en misschien wel de Sint zien!

Het spande er even om maar zelfs de stoomboot was opgedoken, gerepareerd en kon weer varen. Afgeladen vol met Pieten en kadootjes meerde de stoomboot heelhuids af aan de IJsselkade. Zijn drukke programma begon meteen voor de Sint maar het Sinterklaashuis waakt al jaren over zijn rust. Daarvoor zijn er verspreid over de gemeente punten ingericht waar op gezette tijden de kinderen Sinterklaas in alle rust kunnen ontmoeten.

Sinterklaas vertrekt op Amerigo bij de Stadskazerne met Ozosnel achter hem (foto: Maarten van Gemert)

Aankomst
Zo afgeladen vol als het bovendek met Pieten stond, zo afgeladen vol was de IJsselkade. Vanaf de Buitenhaven stonden rijen kinderen aan de IJssel om de stoomboot te zien aankomen. Eenmaal afgemeerd, begroette Sinterklaas eerst de kinderen voordat hij met de burgemeester naar het Van Heutszplein liep. Onder begeleiding van de Pietenfanfare, dansende Pieten en veel snoepgoed. Op het podium keek hij uit over een vol plein terwijl voor de Stadskazerne zijn trouwe schimmel Amerigo wachtte.
Met Amerigo liep dit jaar ook Ozosnel mee want Sinterklaas kan de onstuimige groei van Kampen niet mee behappen met alleen zijn schimmel. De donkerbruine viervoeter Ozosnel zorgde toch nog voor een donkere helper in het gevolg van Sinterklaas wat de geest van de tijd taboe heeft verklaard.
Nieuw waren ook de Pieten met glutenvrije pepernoten en de gebarentolk die op het podium stond. Na de Oude- en Geerstraat doorgetrokken te zijn, ging Sinterklaas naar zijn Rustpunt aan de Julianastraat om bij te komen van de drukke dag. Zondag ontving hij daar alweer de kinderen.


Politiepatrouille bij de intocht van Sinterklaas in Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Rustpunten
Volgend jaar hoopt het Sinterklaashuis weer haar intrek te nemen in de Stadskazerne. Tot die tijd kan Sinterklaas met zijn gevolg en de kinderen terecht bij meerdere Rustpunten, zoals vorig jaar ook al was geregeld. De rustpunten zijn in Kampen bij Julianastraat 63, Oudestraat 216 (Bibliotheek), Zwartendijk 3 (Steege’s Erf) en in IJsselmuiden bij Turfschip 26. De Rustpunten zijn te bezoeken tot en met 5 december. De dag erna reist Sinterklaas weer af naar Spanje. De stoel van Sinterklaas staat voor iedereen klaar om even op te zitten. Een prachtige Prinses Piet is één van de vele Pieten die de kinderen opwacht.
Volgens de agenda van Sinterklaas is hij zaterdag 19 november om half twee bij de Julianastraat, vrijdag 25 november om half elf bij de Zwartendijk, woensdag 30 november om half twee bij de Julianastraat en van half drie tot half vier bij de Bibliotheek en zaterdag 3 december van tien tot twaalf weer bij de bieb. In het weekeinde van 26 en 27 november is Sinterklaas in De Leuke Hanzestad op zijn grote verjaardagsfeest.


Sinterklaas op het Rustpunt in de Julianastraat (foto: Maarten van Gemert)

Bezoeken
Alle Rustpunten zijn de hele dag te bezoeken behalve de bieb, die alleen als die open is. Kinderen kunnen een zakje pepernoten meenemen en een kleurplaat van Sinterklaas Kampen. In ieder rustpunt is een (andere) woordzoeker. Daarmee kan een leuk prijsje gewonnen worden dat Sinterklaas op 3 december in de bieb zal uitreiken.
Achter de schermen van het Sinterklaashuis vindt een wisseling van de wacht plaats. Debby Klooster organiseert al jaren samen met Klasina van Egmond het Sinterklaashuis, eerst in de vroegere directiewoning aan de kop van de Buitenhaven en later in de Stadskazerne. Klasina keert met haar man echter terug naar zijn geboortegrond in Groningen. Debby is blij dat Denise Eilander en Henriëtte Bosman het stokje overnemen. Zij kennen het Sinterklaashuis goed als Zwarte Pieten en vrijwilligsters van het eerste uur. Het Sinterklaashuis wordt voortgezet als eerbiedwaardige plek voor rust en ontmoeting met de Goedheiligman.

...