De Venestraat tussen Burgel en Bovenkerk
De Venestraat tussen Burgel en Bovenkerk (foto: Maarten van Gemert)

Onmin en onbegrip over energielabel aan de Venestraat

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Het energielabel van haar huurwoning dreigt Mel de das om te doen. Samen met de andere fors stijgende prijzen van levensonderhoud verwacht ze volgend jaar op straat te komen staan. Bij haar verhuurder deltaWonen vond ze geen gehoor toen ze aangaf dat het energielabel te hoog is. deltaWonen ontkent dit niet bij voorbaat maar kan niet ”bij elke verandering in wet- en regelgeving 15.000 woningen voorzien van een nieuw energielabel”.

Met haar noodkreet benaderde Mel deze krant om haar straatgenoten en andere huurders wakker te schudden. Haar huurwoning aan de Venestraat heeft label B. Ze mist echter vloerverwarming en dakisolatie, geeft Mel als voorbeelden van misclassificatie aan. Een op haar kosten ingeschakelde EP-adviseur stelde label D vast. De registratie daarvan bij RVO wil deltaWonen teniet laten doen.

Energielabel
Het energielabel is een graadmeter voor de consument om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een product is. Volgens verschillende Europese richtlijnen moet het label worden meegeleverd bij de verkoop van onder andere auto’s, elektrische apparaten, lampen en gebouwen. Het energielabel begon in 2002 aan zijn opmars en is sinds 2008 verplicht bij bouw, verkoop of verhuur van een woning. Bij apparaten wijzigden de energielabels toen Nederland in 2012 de Europese richtlijn implementeerde in haar regelgeving.
In maart vorig jaar voerde de Europese Unie een nieuw energielabel in. Elke woning in Nederland had in 2015 een voorlopige indicatie van een energielabel gekregen. Tot vorig jaar waren er twee onbetrouwbare en bekritiseerde methoden om het definitieve label vast te stellen. Vanaf 1 januari 2021 is het eerdere energielabel vervangen door een vernieuwd label, inclusief nieuwe bepalingsmethodes.

Venestraat
De woningen aan de Venestraat dateren uit begin vorige eeuw maar hebben blijkbaar niet de monumentale status die ze vrijwaart van een energielabel. „De woning van Mel is in 2018 voorzien van energielabel B”, laat deltaWonen desgevraagd weten, „volgens de toen geldende normen (nader voorschrift) en ongeacht het feit of het een monumentaal pand is of niet. In 2028 krijgt deze woning opnieuw een energielabel volgens de dán geldende normen.” Met ’nader voorschrift’ wordt gedoeld op de oude voorwaarden.
Mel kwam in mei vorig jaar met haar drie jonge kinderen aan de Venestraat wonen. In mei dit jaar moest ze €1800 nabetalen aan haar energieleverancier en ging haar voorschotbedrag van €250 naar €503. Vorige winter had ze al gemerkt dat energielabel B niet juist kon zijn. Van haar leefgeld besloot ze een EnergiePrestatie-adviseur in te schakelen die het lagere energielabel D vaststelde. Dit is een relevante variabele in het puntensysteem waarop de huurprijs is gebaseerd.
deltaWonen wijst op het feit dat een energielabel tien jaar geldig is en tussentijds alleen bij renovatie kan wijzigen.

„In 2028 krijgt deze woning pas een nieuw energielabel.” (deltaWonen)

Registratie
De onafhankelijke EP-adviseur registreerde bij RVO het nieuwe energielabel voor Mel. Volgens deltaWonen is alleen een eigenaar of verhuurder gerechtigd dit te doen. RVO is een overheidsorgaan dat tal van taken toegeschoven krijgt, waaronder de registratie van energielabels. Echter alleen de registratie zelf, benadrukt een woordvoerder; RVO is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van het label. Het EP-bureau dat een ”vakbekwaam adviseur” naar Mel stuurde, heeft bij RVO de vraag uitstaan hoe Mel het label toch zelf kon laten aanpassen. deltaWonen heeft die vraag nu ook uitgezet.
deltaWonen benadrukt dat ze ”onmogelijk bij elke verandering in wet- en regelgeving 15.000 woningen opnieuw kan voorzien van een energielabel”. Een woordvoerder laat weten dat de woningcorporatie snapt en weet dat ”dat veel huurders in deze tijden met alle oplopende kosten moeite hebben om de huur te blijven betalen”. Ze probeert te helpen met ”kleine energiebesparende maatregelen aan te brengen en besparingstips te geven”. Hiervoor was de Energiebank al langs geweest bij Mel. Ze maakt zich het meest zorgen om een koude woning voor haar jongste en eten voor al haar kinderen: „Zonder gevulde maag geen groei en ontwikkeling”, merkt ze op.

Complex
De invoering van het nieuwe energielabel voor woningen is aan kritiek onderhevig. Minister Ollongren werd in maart vorig jaar naar de Kamer geroepen over onder andere een uitzending van het consumentenprogramma Tros Radar. Het is complexe materie voor een eenvoudige burger of journalist. Het lijkt erop dat een achterhaald energielabel Mel de das omdoet.
De minister vergroot de druk op woningcorporaties met de Nationale Prestatieafspraken waarin als doel is vastgelegd om in 2028 alle woningen met energielabel E ’weggewerkt’ te hebben. Juist vorige week publiceerde de Nationale Ombudsman een rapport waarin hij aangeeft dat corporaties vaart moeten maken met het ’wegwerken’ van EFG-labels.
Dat gaat deltaWonen lukken, naar eigen zeggen, ”met uitzondering van spijtoptanten en monumentale panden”. De Zwolse woningcorporatie verduurzaamt op dit moment jaarlijks zo’n 500 woningen. Ruim 2600 woningen zijn al voorzien van zonnepanelen en hier moeten de komende jaren 1000 woningen per jaar bijkomen.
Mel hoopt in 2028 niet zelf allang ’weggewerkt’ te zijn door de nachtmerrie die energielabel heet.


De kerstboom geeft nog enig licht in de duisternis (foto: Maarten van Gemert)

De volledige naam van Mel is bij de redactie bekend en geverifieerd.

..