Na haar lezing sprak Rina Stam met bezoekers van het Alzheimer Trefpunt
Na haar lezing sprak Rina Stam met bezoekers van het Alzheimer Trefpunt (foto: Maarten van Gemert)

Bijeenkomsten in Kampen en Zwolle over de ziekte van Alzheimer voor ouderen èn jongeren

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Na de voorbije zomervakantie is het Alzheimer Trefpunt weer gestart met maandelijkse bijeenkomsten in Ma Greet aan de Burgwal. Op de eerste bijeenkomst kwam Rina Stam spreken en voor de volgende samenkomst is Pieter de Boer uitgenodigd. In Zwolle is het Jungheimer Café gestart voor (relatief) jonge mensen met dementie. Want ook (ver) voor het 65e levensjaar kan de ziekte van Alzheimer al destructief toeslaan.

Tot het overlijden van haar moeder heeft Rina Stam met haar kinderen voor (o)ma gezorgd. In haar boek, waarover ze sprak en waaruit ze voorlas tijdens haar lezing, gaat ze in op de jarenlange mantelzorg. Pieter de Boer heeft ruim tien jaar voor zijn echtgenote met dementie gezorgd. Hij zal als ervaringsdeskundige met name over het bij Alzheimer betrokken voedingsaspect spreken. Andere inzichten komen bij het Jungheimer Café ter sprake bij de bespreking van een boek van Leontine Trijber.

Alzheimer
Sinds begin vorige eeuw is de ziekte van Alzheimer bekend. De aandoening is genoemd naar dr. Alois Alzheimer die in 1906 voor het eerst de ziekte beschreef. Beetje bij beetje ontrafelen onderzoekers de hersenchemie die tot de snel verergerende dementie leidt. Bij dementie laat met name het korte-termijn-geheugen je in de steek. Dementie is een verschijnsel, een symptoom zoals koorts een symptoom is dat bij veel ziekten kan voorkomen. De ziekte van Alzheimer is één van de ziekten waarbij dementie voorkomt.
Stichting Alzheimer Nederland behartigt de belangen van patiënten en betrokkenen, doet onderzoek en geeft voorlichting. Ook organiseert zij op tal van plaatsen een Alzheimer Trefpunt als laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheid. In Kampen bestaat dit al jaren en vindt dat tegenwoordig plaats op de eerste maandag van de maand in de tuinkamer van restaurant Ma Greet in woon- en zorgcentrum Margaretha (Burgwal 45). In Zwolle heeft het Jungheimer Café elke eerste dinsdag van de maand plaats in een ruimte achter De Belgische Keizer (Melkmarkt 58 – parkeren onder de Mediamarkt). Op beide locaties begint de avond om half acht.

Sprekers
Maandag 5 september vertelde Rina Stam bij het Alzheimer Trefpunt over haar boek ’Welke dag is het vandaag?’. Ze promoot dat zelf en reist daarvoor stad en land af. Ze was eerder te gast in Kampen bij Boekhandel Bos en sprak toen met passanten in de Oudestraat. In haar boek beschrijft ze de soms hilarische en soms treurige gebeurtenissen met haar dementerende moeder. Ze vertelde er openhartig over bij Ma Greet en las, soms ontroerende, passages voor.
Maandag 3 oktober is Pieter de Boer te gast. Hij is vanaf de start van Dementienet.com betrokken bij dat platform. In een referaat bij de universiteit in Nijmegen heeft hij eerder het aspect van voeding uit de doeken gedaan. De ziekte heeft te maken met eiwitten. Niet voor niets bestond de vette substantie, die dr. Alois Alzheimer rond de hersenen van de overleden 51-jarige patiënte vond, uit eiwitten. De Boer experimenteerde met voeding en vond een verrassend positief effect bij zijn vrouw met groene thee.
Dinsdag 4 oktober zijn jonge mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden welkom bij het Jungheimer Café IJssel-Vecht. Daar zal een boek van Leontine Trijber besproken worden dat diverse inzichten bespreekt. De zoektocht in de wetenschap gaat immers door, evenals de mantelzorg waarover Stam en De Boer schrijven. Dit alles naar aanleiding van de alleszeggende titel van Trijbers boek: Het haperende brein.