De leerlingen vormen een hart rond Linda en haar vader
De leerlingen vormen een hart rond Linda en haar vader (foto: Richard Tennekes)

Met haar inzamelingsactie helpt Linda mee aan grote wens Steege’s Erf voor Tovertafel

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Voor de opa van haar kinderen, en tevens haar vader, is Linda Robbers-Jonker een inzamelingsactie begonnen voor een Tovertafel. Bij Johan Jonker (74) is ’Lewy body dementie’ vastgesteld. Met schommelingen gaat hij geestelijk achteruit. Een Tovertafel geeft een ”cognitieve uitdaging” en kan de apathie van dementerende ouderen doorbreken. Linda is hierover zo enthousiast dat ze een inzamelingsactie begon om deze dure ”zorginnovatie” bij de dagopvang te realiseren.

Twee keer per week gaat opa naar dagbesteding Uniek Steege’s Erf. Daar leeft de grote wens voor een tovertafel op de deel, een ”ideale activiteit voor mensen met dementie”. Aldus een actieflyer van Steege’s Erf die aan de Zwartendijk sinds september 2020 dagbesteding aanbiedt. „Een fijne plek”, volgens Linda. Op de school van haar kinderen, OJS Het Scala, helpt iedereen mee, onder andere door lege flessen in te zamelen.

Dementie
Na veel onderzoek werd het weinig voorkomende dementietype ’Lewy body’ vastgesteld bij Linda’s vader. Hij heeft zijn goede en slechte momenten en beseft dat zelf ook. Deze vorm van dementie kenmerkt zich door schommelingen in de geestelijke achteruitgang. Naast aandachtstoornissen kunnen er ook visuele hallucinaties optreden. De oorzaak zou ‘m zitten in zogeheten ’Lewy bodies’, speciale eiwitafzettingen in de zenuwcellen van de hersenen.
Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit in rap tempo, ook op jongere leeftijd. Volgens Alzheimer Nederland krijgt 1 op de 3 vrouwen dementie. Linda houdt het bij 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen. Sommigen noemen het volksziekte nummer één. Linda vindt het belangrijk dat kinderen weet hebben van dementie. Zo snijdt het mes aan twee kanten met de actie: behulpzaamheid en kennisverwerving.

Tovertafel
Op twee gesloten afdelingen van Myosotis waar dementerende ouderen verblijven, hebben ze sinds een jaar of vijf een Tovertafel. Dieke Bakker, activiteitenbegeleidster en vrijwilligerscoördinatrice, demonstreert ‘m graag. Op de ene afdeling verkregen ze de tovertafel door een inzamelingsactie, zoals Linda die nu opgezet heeft, en de ander schonk toen een partner van een bewoonster.
Het gedachtegoed achter de Tovertafel is in 2009 ontstaan vanuit een promotieonderzoek naar het activeren en apathie doorbreken bij dementie. Het bedrijf Tover zit in Utrecht en richt zich op medische technologie. Op een grote, witte tafel worden interactieve spellen geprojecteerd, zoals herfstbladeren die weggeveegd moeten worden, een wegrollende bal op de tafel houden of bekende versjes afmaken.

„Wij maken ons hart voor dementie!” (Linda Jonker en leerlingen Scala)

Inzamelingsactie
Bakker laat nog meer ”innovatieve zorgoplossingen” zien zoals BeeldTV. Linda gaat nu eerst voor een tovertafel bij Steege’s Erf. Ze heeft online crowdfunding gestart op https://pifworld.com/companyEvents/npslwl9Y0SA/een-tovertafel-voor-uniek-steege. Daarnaast staat er een collectebus bij werk- en dagbesteding Uniek4U aan de Ambachtstraat. De leerlingen van Scala zamelen lege statiegeldflessen in die opa Jonker zelf wegbrengt naar de supermarkt. Woensdag 25 mei belooft Linda nog een grootse actiedag en Steege’s Erf wil nog een markt organiseren op haar erf. Een dure tovertafel is er niet zomaar maar als die er is, heeft onze dementerende medemens er veel plezier en profijt van.


Opa Jonker brengt elke twee weken zelf de statiegeldflessen naar de supermarkt (foto: Maarten van Gemert)