Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Stormvloedkering Ramspol zondagmiddag 15 januari gesloten

Algemeen

Door het hoge water was zondagmiddag 15 januari de stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer was hierdoor tijdelijk gestremd.

Een combinatie van windstoten en neerslag zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door de heersende windrichting kan minder gespuid worden bij de Afsluitdijk. Wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP sluit de stormvloedkering Ramspol automatisch. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat zondagmiddag rond 15:00 uur de vaargeulen Ramsdiep en Ramsgeul gestremd voor vaarverkeer toen het water ter plaatse een hoogte van 40 cm boven NAP had bereikt. De sluiting van de opblaasbare kering is zondagmiddag 15 januari rond 16:00 uur automatisch gestart, zodat deze een uur later geheel in werking is. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd.