Warren Byrd en Saskia Laroo brengen een speciaal blues-soul-gospel programma begeleid door piano, percussie, trompet, saxofoon en contrabas
Warren Byrd en Saskia Laroo brengen een speciaal blues-soul-gospel programma begeleid door piano, percussie, trompet, saxofoon en contrabas Foto: Saskia Laroo

De BlueZZ Club voorziet in behoefte en zet jazz en blues optredens voort

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Na twee geslaagde jazz ontmoetingen zet de BlueZZ Club het initiatief voort om blues en jazz optredens te organiseren. De eerstvolgende keer, 19 februari, komt het internationaal geprezen Duo Laroo/Byrd met een speciaal blues-soul-gospel programma naar de BlueZZ Club.

Voor deze middag wordt Abdij1472 aan de Buitennieuwstraat 4 in Kampen omgetoverd tot een jazzclub. De muziek voert de boventoon, maar bij de BlueZZ Club gaat het ook om een sfeervolle beleving met een hapje en een drankje. Het optreden start om 16.00 uur, de deuren gaan om 15.30 uur open. Tickets à € 13,50 zijn verkrijgbaar via www.debluezzclub.nl/optredens. Toegang aan de kassa is € 16,-.

Onder het mom ‘Blues en Jazz voor iedereen’ is de BlueZZ Club afgelopen jaar van start gegaan. Het idee was, en is om meer mensen te laten genieten van blues en jazz. Deze muziek is heel divers en om dat te ervaren, organiseert de BlueZZ Club verschillende soorten live optredens. Het eerste optreden stond in het teken van easy jazz, het tweede van gypsy jazz. “Wat een leuke muziek, en ook zo anders. Dit was bijzonder om mee te maken”, vertelde een bezoekster die door haar vriendin was meegenomen en niet wist wat haar te wachten stond. Ook uit andere reacties valt op te maken dat het initiatief voorziet in een behoefte.

Speciaal blues-soul-gospel programma

Het komende optreden bij de BlueZZ Club staat in het teken van de oorsprong van populaire muziek. Met een speciaal voor de BlueZZ Club samengestelde mix van bekende blues en soul nummers (o.a. Ray Charles, James Brown, Bill Withers), gospel classics en eigen werk gaan Laroo en Byrd terug in de tijd en nemen muziekliefhebbers in gedachten mee langs de Mississippi. Daarbij laten ze ook horen hoe blues, soul en gospel verweven zijn.

Internationaal geprezen Duo Laroo/Byrd

Saskia Laroo en Warren Byrd zijn muzikale duizendpoten en hebben met veel artiesten het podium gedeeld (o.a. Hans en Candy Dulfer, ‘Toots’ Thielemans, George Benson). Laroo is een van de weinige vrouwen die al decennialang een trompet blaast. In Amerika is zij vanwege haar subtiele spel door pers en publiek gebombardeerd tot ‘Lady Miles Davis of Europe’. De Amerikaanse pianist, componist, zanger en percussionist Warren Byrd zong vanaf z’n vierde al bij een gospelgroep en was in de jaren 1980 onder meer als koordirigent verbonden aan de prominente Baptistenkerk in Hartford (Connecticut).

Beide muzikanten hebben ontelbare optredens op hun palmares staan, waaronder het North Sea Jazz Festival en Paradiso. Ook touren ze nog altijd over de hele wereld.