Henry Dalsem
Henry Dalsem Foto: aangeleverd

Interview met voorzitter Kamper Trompetter Korps

· leestijd 4 minuten Algemeen

KAMPEN - Het Kamper Trompetter Korps (KTK) is een graag geziene gast in het binnen -en buitenland maar ook geliefd bij muzikanten uit de regio. Om erachter te komen waarom muzikanten lid zijn geworden van het Kamper Trompetter Korps heeft het korps enkele leden wat vragen gesteld. Dit keer is het de beurt aan Henry Dalsem, erelid en sinds januari 2023 weer terug als voorzitter van de vereniging.

Allereerst, wie ben jij en waar kom je vandaan?

“Henry Dalsem, 61 jaar en geboren en getogen in Kampen. Ik heb nooit gewerkt in Kampen maar kom altijd weer terug naar deze mooie stad, waar het fijn thuiskomen is”. En dat is goed voor te stellen, want de kwieke Kampenaar werkte zijn hele leven voor de Koninklijke Marechaussee in binnen- en buitenland. Met trots vertelt hij over trainingen die hij in Mali gaf. “Het was een mooie tijd, maar nu kan ik met mijn vrouw genieten van mijn vervroegd pensioen en samen doen wat wij leuk vinden.” Ze runnen een brocanterie, waarvoor Henry onder andere meubels opknapt. “En natuurlijk heb ik weer veel tijd voor de vereniging,” zegt de voorzitter met een grote glimlach.

Wanneer ben jij lid geworden bij het Kamper Trompetter Korps?

Nadat Henry de basis leerde bij de Jonge Trompetters, stroomde hij al gauw door naar het KTK. “Dat was in 1978. Een prachtige start, omdat we dat jaar met de hele club naar Canada gingen om rond te touren en op te treden. Dat was helemaal in die tijd erg bijzonder en een hele belevenis”. Vol nostalgie vertelt hij over de uitgelaten sfeer in het vliegtuig en de optredens voor 40.000 man. “Ik was een jong broekie met een bijdehandte mond, maar dat kwam ook niet zomaar uit de lucht vallen”, herinnert hij zich. “Wij van de Jonge Trompetters eindigden op het concours in Apeldoorn in 1970 namelijk bóven het KTK; dat kon toen nog met die puntentelling”, vertelt hij met een knipoog.

Waarom heb jij voor het Kamper Trompetter Korps gekozen?

“Voor ik lid werd was ik al groot fan, want de vereniging was een van de meest vooraanstaande jachthoornkorpsen van Nederland. En mijn familie was ook erg verbonden met de club.” Hij vertelt dat vier broers, twee schoonzussen en maar liefst twaalf neven trommelden of trompet speelden. Henry: “Dan zit het in je DNA natuurlijk, met zo’n muzikale familie.” Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat hij het KTK al gauw in zijn hart sloot.

Speelde jij hiervoor ook al bij een muziekvereniging? 

“Uiteraard bij de Jonge Trompetters, en ik heb een jaar gespeeld bij het muziekkorps van de marechaussee. Daar kwam ik natuurlijk via mijn werk terecht.” Daarnaast heeft Henry kort gevoetbald bij DOS Kampen, totdat hij al gauw een keuze moest maken. “Toen werd van mij verwacht dat ik er alle repetities en optredens bij was. En uiteindelijk ben ik erg blij met die keus, muziek maken heb ik altijd het allerleukste gevonden.”

Wat is het mooiste moment geweest bij het Kamper Trompetter Korps?

De voorzitter hoeft er niet lang over na te denken: “Naast de tour in Canada denk ik dan aan onze deelname aan de Europese Open Championships in Birmingham en Bath. We boekten daar de overwinning terwijl we er niet met hoge verwachtingen heen gingen. Ook onze rondtour in het idyllische Noord-Italië was er een om nooit te vergeten.” En natuurlijk zijn er ook in Nederland zelf veel hoogtepunten behaald. Henry: “Denk bijvoorbeeld aan onze deelnames aan het WMC en taptoe Delft. Stuk voor stuk mooie belevenissen.”

Hoe heb jij afgelopen seizoen beleefd?

“Na de coronaperiode viel mij het enorme enthousiasme op bij de leden. Er stonden weer leuke optredens op de agenda, zoals in Rastede in Duitsland waar wij de eerste prijs wisten binnen te halen.” Henry vierde het mee vanaf de zijlijn. Vijf jaar geleden was hij genoodzaakt te stoppen als voorzitter, maar al snel begon zijn clubhart weer te kloppen. “Ik begon rustig met de jubileumcommissie, waar ik video- en fotomateriaal uit het verleden van het Kamper Trompetterkorps bijeen zocht. Weer even genieten van de hoogtepunten!” Hij noemt de succesvolle jaren 2013 en 2017 als voorbeeld.

“KTK sloeg die jaren een eigen richting in qua stijl. Er kwam een front-ensemble met keyboard en pauken, we maakte gebruik van versterkte geluiden. De choreografie ontwikkelde zich naar een hoger niveau.” Die trend heeft zich wat hem betreft doorgezet in het afgelopen jaar. “De leden hebben na corona zelf voor een goed kantelpunt gezorgd. En succes vertaalt zich niet alleen in muzikaliteit, maar ook lef. We hebben het afgelopen jaar onze eigen weg ingeslagen, met bijvoorbeeld zang in het frontensemble. Dat werkte goed.”

Wat zijn je verwachtingen voor het aankomende seizoen?

“Het gaat een fantastisch jaar worden. Het belangrijkste vind ik dat we vernieuwend blijven en met plezier en overtuiging genieten van wat we doen. Dat blijf onze aantrekkingskracht.” De voorzitter wijst tevreden op het feit dat KTK maar liefst 18 nieuwe leden heeft verwelkomd. “We gaan ook het straatrepertoire compleet vernieuwen. De nieuwe nummers moeten direct goed voelen bij de leden, want dan kan de uitvoering alleen maar beter worden. We houden de lijntjes met de arrangeur kort, en die heeft op zijn beurt veel vertrouwen in het Kamper Trompetterkorps.”

Meer internationale optredens en samenwerking staan ook hoog op Henry’s verlanglijstje. “Zo bestaat in Denemarken het WAMSB-circuit. Dat is in Nederland wat minder bekend, maar trekt wel korpsen uit allemaal verschillende landen”. Ideeën heeft de voorzitter genoeg. “Het zou toch gaaf zijn als we de versterking van ons frontensemble kunnen inzetten op bepaalde momenten tijdens straatparades, om maar wat te noemen. We zijn er allemaal druk mee bezig.”

Helemaal enthousiast wordt Henry als hij spreekt over de nieuwe uniformen die KTK volgend jaar in gebruik wil nemen. “We hebben bij het ontwerp geen traditionele weg gekozen. En om dat moois te financieren, gaan wij in maart 2023 een te gek plan presenteren om geld binnen te halen voor de uniformen. Dat wordt echt anders dan anders, het zal de leden absoluut verrassen.”

Hoe is de sfeer binnen het korps?

“Die is fantastisch, de muzikanten delen het besef dat we mooie stappen gaan zetten. Dat komt ook omdat we veel nieuwe muziek instuderen met een eigen sound. Onze grote bezetting helpt natuurlijk ook mee. En het muzikaal niveau is hoog en uitdagend.”

Kan je uitleggen waarom iemand lid zou moeten worden bij het KTK?

Als je binnen de muziekwereld iets wil gaan doen wat uniek, vernieuwend, inspirerend en top of the bill is… stap dan als muzikant in de KTK-rollercoaster en maak de muzikale rit van je leven. Het wordt een ervaring die je niet wilt missen en die je nooit meer zult vergeten. Kom eens langs zou ik zeggen!”

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16