De repetities van de Mattheüspassion door Arise zijn in volle gang
De repetities van de Mattheüspassion door Arise zijn in volle gang (foto: Maarten van Gemert)

Arise maakt zich op voor uitvoering Matthäus Passion in de Buitenkerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Op weg naar Pasen staan er in Kampen weer diverse oratoria op de concertagenda. Vorig weekeinde trapte Hykanon af met haar uitvoering van The Passion. Aanstaande vrijdag staat Arise Kampen in de Buitenkerk. Zij vertolkt dan het lijdensverhaal van Christus naar het evangelie van Mattheüs zoals Bach het heeft gecomponeerd. De muzikale touwtjes zijn voor het tweede jaar in handen van Sander van den Houten.

Het mag een traditie genoemd worden die elk jaar rijker wordt. De koorleden van Arise Kampen kijken er ieder jaar naar uit. De uitvoering van een passie vraagt de nodige voorbereiding maar het resultaat mag er dan ook wezen. Aan de Matthäus Passion door Arise Kampen op Goede Vrijdag 7 april om 19.30 uur in Buitenkerk werken vele gasten mee.

Passies
De eerste Passie voerde Arise uit toen Sander van den Houten -6 jaar oud was, rekent de Kamper dirigent en organist snel uit tijdens het interview met De Brug. De eerste Passie was de Markus Passion van Reinhard Kaiser, die Arise in 1981 opvoerde. Johann Sebastian Bach heeft rond alle vier evangeliën muziekwerken gecomponeerd. De Markus Passion is niet overgeleverd maar later hypothetisch gereconstrueerd. Vorig jaar had Arise de Johannes Passion uitgevoerd, voor het eerst onder leiding van Sander van den Houten. Dat mocht na afloop een succes genoemd worden gezien de positieve reacties en een tevreden dirigent. „Je legt bepaalde interpretaties in de uitvoering,” vertelt de tevreden dirigent, „en het is erg mooi als dat er dan ook uitkomt.”

Dubbelkorig
De Matthäus Passion vraagt eigenlijk een vrij grote bezetting van zowel koor als orkest. Binnen het stuk zingen er twee partijen tegen elkaar, als een soort vraag-en-antwoordspel. Die dubbelkorigheid vraagt feitelijk een opsplitsing van koor en orkest. De Johannes Passion heeft dat bijvoorbeeld geheel niet. De Matthäus Passion heeft daardoor trekjes van een opera.
Er zit veel symboliek in het werk. „Mede omdat het koor ervoor openstaat,” vertelt Sander van den Houten, „blijf je nieuwe dingen ontdekken.” Zijn voorganger, Wolfried Kaper, formuleerde het in het verleden zo: „Musici die zeggen dat ze Bach totaal kunnen doorgronden, zijn op voorhand verdacht.” Wolfried Kaper heeft Arise Kampen in 1971 opgericht en geleid tot aan zijn overlijden, bijna twee jaar geleden.
Het koor kent een trouwe bezetting van zo’n dertig personen. De leden bereiden thuis het stuk voor en oefenen de muzieknoten. De gezamenlijke repetities begonnen in november. De Matthäus Passion is een lijvig muziekwerk dat zo’n 2,5 uur duurt en 39 koordelen beslaat.

Uitvoering
Bij het concert in de Buitenkerk werken vijf solisten mee aan de uitvoering als ook het Martini Jongenskoor uit Sneek. Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest verzorgt de muzikale inbedding van zang en tekst. Al met al wordt het een heel professionele bezetting waardoor een prijskaartje onvermijdelijk is. Een plaats op de eerste rang kost €40 en de tweede rang €30. „Maar dan krijg je ook waar voor je geld!”, aldus Sander van den Houten.
Twee dagen later leidt de Kamper dirigent en organist een ander oratorium. Op Eerste Paasdag wordt tijdens de cantatedienst in de Burgwalkerk het Oster-Oratorium uitgevoerd, een minder bekend Paasoratorium van Bach. Kampen mag met Pasen volop genieten van de meesterwerken van Bach. Te beginnen met de Matthäus Passion in de Buitenkerk op Goede Vrijdag met Arise Kampen. Zie ook AriseKampen.nl.


Een blik op de partituur van de Matthäus Passion die Arise op Goede Vrijdag in de Buitenkerk uitvoert (foto: Maarten van Gemert)

...