Sander van den Houten repeteert met Arise Kampen voor de Johannes Passion
Sander van den Houten repeteert met Arise Kampen voor de Johannes Passion (foto: Maarten van Gemert)

Arise Kampen voert Johannes Passion op met nieuwe dirigent

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Van uitstel komt geen afstel. Althans, wat Arise Kampen betreft niet. Het koor hoopt op Goede Vrijdag 15 april eindelijk de Johannes Passion op te voeren in de Buitenkerk. Voor de gelegenheid uitgebreid met orkest en solisten, kan het publiek dan ook kennis maken met de nieuwe dirigent, Sander van den Houten. De bijzondere uitvoering belooft een prachtige opmaat te worden naar Pasen.

De afgelopen twee jaar had Arise Kampen twee maal de uitvoering op het programma staan toen de coronamaatregelen weer opleefden. Daarnaast overleed halverwege vorig jaar onverwachts Wolfried Kaper, dirigent en oprichter van het koor. Eind vorig jaar werd Sander van den Houten bereid gevonden om het dirigeerstokje over te nemen. Arise Kampen is vol aan de bak gegaan en klaar voor de opvoering van één van de grote muziekstukken van Johannes Sebastiaan Bach.

Mineurstemming
Alle tegenslag bracht het koor in mineurstemming maar op de vraag aan de leden of ze door wilden gaan, klonk een consonant ja. Kaper had het koor vanaf het begin begeleid, toen het ontstond uit een kinder- en jeugdkoor onder leiding van zijn moeder. Erna Emma Lischke had ook het meisjeskoor Sweet Jubilance opgericht en dat ging in 1971 na een succesvolle periode over in gospelgroep Arise.
Samen met repetitor Jos Mulder leidde hij de gospelgroep naar klassieke werken. Na de Markus Passion in 1982 heeft Arise Kampen meerdere Passionen van Bach opgevoerd, als ook diens monumentaal koorstuk de Hohe Messe, in afwisselend de Kamper Boven- en Buitenkerk en de Zwolse Broeren- en Grote Kerk.

Diversiteit
Daarnaast voert Arise Kampen lichte en moderne muziekwerken uit. Dit geeft het koor een eigen klank en plek in Kampen met als motto ”het lef en de ’swing’ uit het oorspronkelijke gospelrepertoire laten weerklinken in eeuwenoude klassieke stukken of moderne composities”.
Het koor telt zo’n dertig leden, verdeeld over twee derde vrouw en een derde man, allen goed muzikaal onderlegd en afkomstig uit de wijde regio.

Kamerkoor
De term kamerkoor wijst bestuurslid Gerard de Graaf af. Er past geen label op het koor. Door de bescheiden omvang en hoge kwaliteit zal menig toehoorder Arise Kampen edoch met die term associëren. Volgend jaar staat de Mattheüs Passion op de agenda. Nu richt Arise Kampen zich volop op de Johannes Passion. Tijdens de uitvoering op Goede Vrijdag wordt Arise Kampen versterkt met een vijftal solisten van buiten en instrumentaal begeleid door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest NASKA.

Uitdaging
Voor zowel het koor als hemzelf is de komst van Sander van den Houten een uitdaging. Arise Kampen had een sterke band met haar dirigent en oprichter Wolfried Kaper. Aan zijn opvolger de uitdaging om voort te bouwen op zijn werk, met respect voor het verleden en de ingesleten gewoontes, waarin een koor zich kan onderscheiden.
Sander van den Houten kende Arise al als orgelbegeleider. Hij is eerste organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk, tweede organist van de Bovenkerk en hij heeft zes koren onder zijn hoede, waarvan Arise de vierde was. Het ’kamerkoor’ sprak hem aan. Een proefrepetitie beviel alle partijen waarna hij aan de slag ging. Hij hoopt op een volle Buitenkerk op Goede Vrijdag want ”koor en muziek verdienen een volle kerk”.

Scheepsrecht
De eerste rang is inmiddels uitverkocht, meldt de website www.AriseKampen.nl. Maar er zijn nog kaarten te koop, via de website, via kaartverkoop@arisekampen.nl en bij Bos Boekhandel in de Oudestraat. Refererend aan het maritieme verleden van Kampen en de H. Drie-eenheid, die het getal drie een speciale betekenis geeft, mag men voor de aanstaande uitvoering van de Johannes Passion, door Arise Kampen in de Buitenkerk op vrijdagavond 15 april, vertrouwen op het spreekwoord ”drie maal is scheepsrecht”.


Sander van den Houten repeteert met Arise Kampen voor de Johannes Passion (foto: Maarten van Gemert)