Hanjo IJkhout en Aart Kleijer bij de Natuurspeelplaats
Hanjo IJkhout en Aart Kleijer bij de Natuurspeelplaats (foto: Maarten van Gemert)

Rotary Kampen helpt natuurpad in Stadspark op weg met Dictee van Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De ontwikkelingen rondom de Natuurspeelplaats staan niet stil, letterlijk en figuurlijk. Het nieuwste idee van Hanjo IJkhout heeft hij kort geleden aangelegd: een natuurpad in die hoek van het Kamper Stadspark. Om die natuurbeleving en -educatie te ondersteunen, gaat de opbrengst van het Dictee van Kampen daarheen. Dit jaar wordt donderdag 7 april de strijd gestreden voor de meest taalvaardige Kampenaar (m/v).

Vorig jaar was Orange Babies het goede doel en nu heeft Rotary Kampen voor het Dictee van Kampen een groene bestemming gekozen. Of dit ook in de tekst terugkomt, behoort tot de geheimen van Goedegebure.
Notaris Harry Goedegebure schrijft namelijk wederom het dictee. De nieuwe Kamper burgervader zal het voorlezen.

Stadskazerne
Het Dictee van Kampen is een Kamper traditie, die nu voor de tiende keer wordt gehouden. Vorig jaar vond het online plaats. Gewoonlijk wordt het dictee, waaraan zo’n honderd mensen plegen mee te doen, gehouden in het Ichthus College maar die locatie is door een verbouwing niet beschikbaar. Daarom wordt er uitgeweken naar de Stadskazerne.
Aanmelden kan via het e-mailadres ghartman@hetnet.nl.

Voordracht
Burgemeester Sander de Rouwe zag er aanvankelijk vanaf om het voor te lezen want hij kent (nog?) geen Kampers. Toen hij begreep dat dit dictee in ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) plaatsvindt, zei hij zijn medewerking toe.
Bij voorgaande gelegenheden heeft burgemeester Koelewijn het dictee meermaals voorgelezen. Met de toezegging van De Rouwe wordt dit deel van de traditie voortgezet.


Langs de Burgerstadsweyden is de Oude Broeksweg in ere herstel (foto: Maarten van Gemert)

Natuurpad
Eigenlijk had Aart Kleijer het stokje overgedragen maar zijn opvolger was verhinderd. Daarom neemt Kleijer namens Rotary Kampen weer de organisatie ter hand. Hij kent Hanjo IJkhout goed en draagt zijn activiteiten een warm hart toe.
De voormalige kinderboerderijbeheerder is nog steeds actief maar nu voor de belendende Natuurspeelplaats. Hij heeft daaromheen een natuurpad aangelegd dat onderhouden wordt door leerlingen van diverse scholen.

Natuureducatie
Ook leidt hij regelmatig klassen rond in het kader van natuureducatie. Het natuurpad loopt langs de Burgerstadsweyden, over de Oude Broeksweg, die daarvoor in ere is hersteld, naar het Voedselbos waarna men parallel aan de asfaltweg door het Stadspark terugkeert bij de Natuurspeelplaats.
De natuurbeleving noemt IJkhout ”belevend leren”. Alle schrijvers met het Dictee dragen daaraan bij. De taalvaardigheid die ze inzetten voor het Dictee van Kampen krijgt daarmee een groen randje.