Bort Koelewijn overhandigt de luxe pennenset aan Margriet Roukema met voor zich de wisselbeker voor de teams
Bort Koelewijn overhandigt de luxe pennenset aan Margriet Roukema met voor zich de wisselbeker voor de teams (foto: Maarten van Gemert)

Soroptimisten winnen Dictee van Kampen met een mooie opbrengst voor Orange Babies

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De door omstandigheden afgedwongen alternatieve opzet van het Dictee van Kampen heeft goed uitgepakt. In teamverband won Isalania, de Soroptimistclub van Zwolle-Kampen. Onder de individuele deelnemers streek Margriet Roukema de eer op, eveneens een Soroptimist. Orange Babies vaart er wel bij en Aart Kleijer kan tevreden terugkijken op zijn laatste Dictee van Kampen.

Even dreigde het Dictee van Kampen ook te bezwijken onder het coronaregime. Tot grote blijdschap van Aart Kleijer was er echter een alternatieve opzet uitgedacht met dank aan RTV IJsselmond. Orange Babies profiteerde er ook dit jaar van als goed doel en dat is hard nodig. Zowel individueel als in teamverband komt de winnaar (winnares) dit jaar uit een serviceclub van de Rotary Club Kampen.

Pittig
Ruim zeventig deelnemers beten hun tanden stuk op het door notaris Goedegebure opgestelde en voorgelezen dictee. Het ging om correct foutloos ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) maar er zaten veel leenwoorden in, uit zowel het Frans, Duits als Engels, aldus Margriet Roukema. Met 17 fouten schreef zij het beste resultaat neer. Daarvoor kreeg ze een luxe pennenset, beschikbaar gesteld door Readshop Kampen. Burgemeester Koelewijn mocht haar dat overhandigen tijdens de prijsuitreiking die eveneens door RTV IJsselmond is uitgezonden.
Jantsje Beijer nam namens Isalania de wisselbeker in ontvangst voor het best presterende team. Zij hadden gezamenlijk 111 fouten gemaakt. De vijf Soroptimisten in haar team leverden individueel hun antwoorden in maar uit naam van het team. Gemiddeld maakten de winnende teamleden 22,2 fouten per persoon. Beijer erkende het pittige karakter: „Bovendien werd het tempo er goed ingehouden, waarschijnlijk om spieken op Google te voorkomen”.

Complimenten
Over en weer werden er complimenten uitgewisseld. Behalve aan de winnaars ook aan RTV IJsselmond voor de techniek en de organisatie die beide heel goed liepen, aldus Roukema. Dit ervaarde ze al in de testgroep, waarin ze zat, en ze noemt het geheel een ”heel sterk concept”. Aart Kleijer complimenteerde de burgemeester voor het zeer correct (”alleen wel erg vaak”) dicteren nadat de notaris zijn tekst had voorgelezen. Volgend jaar is Koelewijn afgetreden als burgemeester maar Kleijer ziet hem graag nog terug als ”dictator”.
De opbrengst van het Dictee van Kampen bedraagt dit jaar €2460 en gaat naar Orange Babies. Deze stichting koopt van dat bedrag coronabeschermingsmiddelen voor zwangere vrouwen in Afrika die met het HIV-virus zijn besmet om verdere ontwrichting van hun levens te voorkomen.
Dit sluit aan op het doel van de Soroptimisten binnen Rotary: de levens van vrouwen en meisjes verbeteren. En op de vraag waarom de Soroptimisten glansrijk dit Dictee van Kampen wonnen, knipoogt Jantsje Beijer: „Wij oefenen niet maar wij zijn gewoon natuurtalenten.”


Bort Koelewijn controleert de uitslag samen met Aart Kleijer en Jantsje Beijer (foto: Maarten van Gemert)