Gea Overweg en Martien Evers in de ”sociale supermarkt” van deelZe
Gea Overweg en Martien Evers in de ”sociale supermarkt” van deelZe (foto: Maarten van Gemert)

Noodfonds Kampen wordt ondergebracht bij het nieuwe initiatief deelZe van Het 8ste Werk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het 8ste Werk aan de Zwartendijk gaat onderdak bieden aan de (voedsel)voorraad van Noodfonds Kampen. Letterlijk. Het Noodfonds blijft bestaan maar maakt per heden gebruik van de ruimte die de vroegere boerderij biedt. De stichting sluit aan, ook ideologisch, bij deelZe. Dit nieuwe initiatief bij Het 8ste Werk verwelkomt mensen die komen halen wat ze nodig hebben en die delen wat ze kunnen missen.

Het Noodfonds startte als particulier initiatief in oktober 2020. Inwoners van Kampen die onverwachts in de problemen kwamen of net buiten de boot vielen, konden terecht in een schuur voor een voedselpakket. Later stelde de Buitenkerk hiervoor ruimte beschikbaar. Toen richtten Martien Evers, Harm Vink, Patricia Klaus en Herman de Kleine officieel Stichting Noodhulp Kampen op.
Nu verhuist de voorziening naar de Zwartendijk waar sinds 2019 Het 8ste Werk gevestigd is voor mensen die in plotselinge woningnood verkeren. Dit initiatief is nog in opbouw maar organiseert al activiteiten en wil mensen al aansporen te delen.

Patricia & Martien
Als alleenstaande bijstandsmoeder kent Patricia Klaus de strijd die het kan zijn om rond te komen. Dat verhinderde haar niet om voor andere nooddruftigen voedselpakketten te maken in haar schuur. Ze begon daarmee aan het begin van de coronacrisis en al snel werd de schuur te klein. Haar vroegere buurman Marien Evers schoot te hulp. Hij kreeg medewerking van de gemeente en de locatieraad van de Thomas-a-Kempisparochie om de ruimte onderin de RK Buitenkerktoren te gebruiken.

Jaap & Gea
In IJsselmuiden startte het echtpaar Jaap en Gea Overweg in 2015 het initiatief ’eeTze’. In de grote schuur aan hun huis kon men terecht voor eten en samenkomst. Drie jaar later gingen ze over naar ’Het Lokaal’ waar meer initiatieven voor de medemens werden ondergebracht. De eetgroep is inmiddels overgenomen door het Leger des Heils en Jaap & Gea begonnen, geholpen door subsidies en crowdfunding, een nieuw initiatief aan de Zwartendijk 8. Wekelijks vindt daar een zondagse brunch plaats en een klusdag op maandag voor de vele plannen die er leven. Nu zijn daar deelZe en het Noodfonds bijgekomen.

Delen & geven
Het idee achter deelZe is te delen wat je ontvangt, zoals Het 8ste Werk haar erf en ruimte wil delen. Binnenkort start de bouw van tien appartementen voor mensen in tijdelijke en acute woningnood. Klaus zag de verbinding van Het 8ste Werk met het Noodfonds. De schappen in de boerderijschuren zijn op dit moment goed gevuld. Zodra er zich tien gezinnen zouden aanmelden, zou er echter aanvulling nodig zijn. Patricia en Gea roepen ook het bedrijfsleven op om te delen. De schapen lonken.


Het 8ste Werk deed ook mee met NLDoet afgelopen zaterdag (foto: Maarten van Gemert)