Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie) Foto: Aangeleverd.

Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin

· leestijd 2 minuten Algemeen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan. Een eigen moestuin. Lijkt me geweldig. Je eigen groente kweken, plukken en zo, vers van het land, in de pan. Tenslotte houd ik heel erg van koken. En wat is er leuker dan je eigen eten verbouwen en uiteindelijk verwerken in een gerecht?!

Dus toen ik in onze Kamper achtertuin twee ‘raised gardenbeds’ fabriceerde, gingen bij Elise de wenkbrauwen wel even omhoog. ‘Je hebt toch nog nooit een moestuin gehad?’ Klopt, daarom wilde ik daar nu alvast mee experimenteren. ‘Kun je niet beter ergens een moestuin huren?’ Nee, want dan moet ik er iedere dag een eind voor fietsen en ik wil gewoon iedere dag zo het huis uit kunnen lopen en een rondje maken. Inmiddels heb ik bij ons Bulgaarse huis vierhonderd vierkante meter ingetekend. Ruimte zat, tenslotte.

Biologische teelt
De afgelopen maanden stroomt mijn WhatsApp vol met linkjes naar moestuinliefhebbers die hun kennis en kunde met de wereld delen. Ik hoef het wiel immers niet zelf uit te vinden. Er is ontiegelijk veel informatie op het internet te vinden. Daarmee ga ik het - met vallen en opstaan, dat realiseer ik me terdege - wel redden. Elise dacht in eerste instantie nog dat een eigen moestuin was ingegeven vanuit de behoefte om geld te besparen. ‘Je kunt het toch goedkoper op de lokale markt kopen? Scheelt ook nog eens veel werk’, opperde ze. Inmiddels weet ze dat ik het ‘vele werk’ niet schuw of een ‘knieperd’ ben geworden. Wat is er nu leuker dan je eigen groente verbouwen en zelf verwerken in een maaltijd?! Bijkomend voordeel: ik weet dat mijn voedsel onbewerkt en onbespoten is, en bij de ‘verse groente’ van de supermarkt twijfel ik daar sterk aan. Ik wil niet met bestrijdingsmiddelen werken, maar met natuurlijke ‘ongediertebestrijding’. Zo zijn er planten die, als je ze bij elkaar plant, elkaar versterken in hun immuniteit. Zo trekt de ene plant de natuurlijke vijanden van een insect aan dat het naburige gewas eerder wil opeten dan wij dat kunnen. Kortom: ik ga voor biologisch. En dat wat wij niet kunnen of willen eten, daar mesten we ons varkentje vet mee. Vriezer vullen!

Smakelijke gerechten
In plaats van dagelijks over de groenteafdeling van de supermarkt te lopen, wandel ik straks dagelijks mijn moestuin in. Lekker makkelijk, zodat ik er niet alleen ons eten, maar ook mijn ontspanning kan halen; genietend van alles wat groeit en bloeit. Zeker, dat gaat vast niet zonder slag of stoot. Ik zal de komende jaren nog heel veel moeten leren, maar is dat niet wat het leven mooi maakt? Ik heb er zin in, en verheug me nu al op het maken van al die smakelijke gerechten…

Alex de Jong is tekstschrijver en schrijft als journalist regelmatig in De Brug. Alex: “Mijn avontuur is te volgen via columns in De Brug en via www.ourbulgarianadventure.com (en mij inhuren als tekstschrijver kan nog steeds). Dovizhdane!”