Marco den Toom.
Marco den Toom. Foto: brugmedia.nl

Twee bijzondere orgelconcerten in de Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Stichting Bovenkerk Kampen houdt in samenwerking met ConsoloNL.nl twee bijzondere concerten op het Hinsz-orgel in de Bovenkerk. Woensdag 30 augustus spelen vaste organisten Marco den Toom en Gerwin van der Plaats. Een week later de Argentijn Hector Olivera.

In de afgelopen jaren is gebleken hoeveel waarde de Stichting Bovenkerk hecht aan een goede presentatie. Dat geldt niet alleen voor de contacten en zakelijke afspraken maar zeker ook voor de ‘gezichten’ van en in de Bovenkerk. De orgels in de Bovenkerk spelen daarin een grote rol. Enkele jaren geleden trok de stichting daarom Marco den Toom en Gerwin van der Plaats aan als muzikaal adviseurs. Door de steeds concretere werkzaamheden en samenwerking heeft de Stichting Bovenkerk besloten deze adviseursrol om te zetten in een benoeming tot titulair-organist van de Stichting Bovenkerk.

Den Toom en Van der Plaats worden daarmee de vaste bespelers van de orgels namens de Stichting Bovenkerk Kampen. Als ambassadeurs van de beide orgels, en de Bovenkerk als geheel, ondersteunen ze de fondswerving voor de restauratie.

Tijdens een feestelijk concert op woensdag 30 augustus zullen beide organisten zich presenteren in een programma met muziek van onder andere Händel, Landmann, Olivera, Mulder en Willem Hendrik Zwart.

In de pauze en na afloop is er gelegenheid om beide musici te ontmoeten.

De in Buenos Aires geboren, organist Hector Olivera sluit zijn Europese orgeltour woensdag 6 september af met een concert in de Bovenkerk. Deze wereldwijd vermaarde organist heeft sinds 1983 een bijzondere band met het Hinsz-orgel in de Bovenkerk en haar toenmalige bespeler Willem Hendrik Zwart.

Geïnspireerd door zijn psalmbewerkingen schreef hij een uitgebreide Introduction, Passacaglia and Fugue over Psalm 138, een werk wat grote populariteit geniet binnen ons land en wat Marco den Toom uit zal voeren tijdens het concert op 30 augustus. Naast deze compositie nam Hector destijds een lp op in de Bovenkerk die werd geproduceerd door Jan Quintus Zwart. Tijdens het concert op 6 september speelt Hector werken van onder andere Bach, Rheinberger, Zwart, Lefebure-Wely en zal hij ook improviseren.

Beide concerten beginnen om 20.00 uur en de deuren van de kerk gaan open om 19.30 uur. De toegang in de voorverkoop bedraagt 12,50 euro en aan de kerk 15 euro, kinderen tot en met 16 jaar hebben gratis entree. Kaartverkoop en info via www.consolonl.nl