Afbeelding
Foto: Unsplash.

Tbs en celstraf voor moeder die met kinderen de dood tegemoet sprong

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat legde de rechtbank in Zwolle op aan de 39-jarige vrouw die op 13 oktober vorig jaar met twee van haar kinderen het koude IJsselwater in sprong. De rechtbank acht bewezen dat ze haar 1,5 jaar oude dochter hierbij vermoord heeft.

Lang hing één onbeantwoorde vraag boven deze zaak: was moeder S. M. gevallen of gesprongen? Het antwoord haalt de rechtbank uit de beelden van een bewakingscamera aan de Loswal waar S. met haar vier kinderen naar eigen zeggen ‘’vogels en vissen ging voeren’’.

Op de beelden is te zien hoe de vrouw met haar vier kinderen minutenlang in de regen bij de kade zit. Zij en haar twee jongste dochters van 1,5 en 3 jaar oud zitten op de grond en haar twee oudste kinderen staan voor haar met de rug naar het water. Als ze opstaat lopen ze met haar mee, alsof ze haar tegen willen houden.Plots versnelt S. haar pas. Haar oudste dochter houdt haar nog vast maar de vrouw weet zich met een draai los te rukken en verdwijnt uit beeld. Dat de moeder is gevallen of uitgegleden, zoals ze zelf verklaarde, blijkt volgens de rechters niet uit de beelden. Ze zien een duidelijk naar het water gerichte versnelling door S..

De baby van 1,5 komt naar alle waarschijnlijkheid door verdrinking om het leven. Een doodsoorzaak hebben deskundigen niet vast kunnen stellen, maar een andere oorzaak is er niet, aldus de rechtbank. De dochter van 3 die ook te water raakte, werd samen met haar moeder uit het koude water gered omdat heldhaftige omstanders ingrepen.

Naast de moord op haar jongste kind is ze ook veroordeeld voor een poging moord op dit meisje van 3. S. sprong op een plek in het water waarvan ze wist dat ze er niet meer zelfstandig uit kon komen, aldus de rechtbank. De celstraf is ‘’lager dan bij een gemiddelde moord’’, zei de rechter. Dat is vanwege haar psychische stoornis, maar ook omdat ze als moeder zelf verder moet zonder haar jongste dochter. Bovendien zijn haar andere kinderen uit huis geplaatst.

Tegen de vrouw was 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.