Afbeelding
Foto: 't Ponton

Café ‘t Ponton dankzij houten pallets ondanks hoog water gewoon bereikbaar

Algemeen instagram

KAMPEN - Het water in de IJssel staat hoog. Zo hoog, dat het water in de bak bij de onderdoorgang bij de Stadsbrug stroomt. Daarom is dit gedeelte afgezet met een ketting. De medewerkers van café ‘t Ponton maken zich geen zorgen. Dankzij een loopbrug gemaakt van pallets is het café, ondanks het hoge water, gewoon zonder natte voeten te bereiken.

Het water op de IJssel stond al hoog en daar kwam ook nog een stormachtige wind bij. Daarom is ook de Ramspol bij Kampen gesloten.

Rijkswaterstaat heeft voor de delta van de IJssel en de Vecht en voor de kust van Flevoland aan de kant van het IJsselmeer code geel (verhoogde waakzaamheid) afgegeven. Een aantal grote sluizen is al gesloten en er zullen er vrijdag waarschijnlijk meer volgen. De waterstand op het IJsselmeer en het Markermeer is hoog, terwijl de IJssel ook veel water afvoert. Waterschappen moeten lozen op het IJsselmeer om overstromingen landinwaarts te voorkomen. De waterstand van het IJsselmeer blijft ook zaterdag nog hoog, denkt de waterbeheerder.

Ook langs delen van de kust staan Rijkswaterstaat en de waterschappen op scherp. In de loop van vrijdagmiddag trekt de wind aan tot stormachtig, wat voor hoge golven op zee gaat zorgen. Tegelijkertijd staat het water in de rivieren hoog en is het land kletsnat, zodat regen niet meer in de grond kan wegzakken. Hoek van Holland krijgt aan het begin van de vrijdagmiddag te maken met hoogwater en enkele uren later volgt Dordrecht, aldus de waterbeheerders. De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Haringvlietdam zijn donderdagavond al gesloten.

Afbeelding
Afbeelding