Broer Matthé en zus Janny Grootjen vormen samen het Schokkerduo
Broer Matthé en zus Janny Grootjen vormen samen het Schokkerduo Foto: privéarchief Janny Rieff-Grootjen

Muziekarchief Kampen | Het Schokkerduo – verhalen en liederen van Schokland

· leestijd 1 minuut Algemeen

--- Kampenaar Dick van der Wal is een echte muziekliefhebber én hij houdt van geschiedenis. Deze combinatie vormde de aanleiding om in 2021 het Muziekarchief Kampen op te richten. Het is een oneindig groeiend archief geworden dat de muziekgeschiedenis van Kampen in kaart brengt. Met de verhalen die hij hierover schrijft, neemt hij de lezers van De Brug mee tijdens zijn zoektocht. ---

Een paar weken geleden maakte ik kennis met de 91-jarige Hein Tiben, die mij uitvoerig over zijn muzikale leven vertelde. Daarna kreeg ik van verschillende kanten te horen dat ik eens contact met Hans Sparreboom moest opnemen, die zou ook genoeg te vertellen hebben.

Zo nam ook Matthé Grootjen contact op, die me de contactgegevens van Hans Sparreboom doorstuurde. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik het facebookprofiel van Matthé uitgeplozen en zag hem onder andere poseren met een gitaar. “Die meneer Grootjen heeft vast ook iets gedaan met muziek”, was m’n eerste gedachte.

Matthé vertelde me dat hij inderdaad al zijn leven lang muziek maakt met zijn gitaar en keyboard. Tijdens zijn werkzame leven in ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle heeft hij daar zo’n 30 jaar lang mensen vermaakt met zijn zang en muziek. Later is hij samen met zijn zus Janny Rieff-Grootjen gaan optreden als het Schokkerduo. Dit duo hield het verhaal van de geschiedenis van Schokland levend. 

Tussen 2001 en 2011 traden broer en zus Grootjen door het hele land op, ook voor radio en TV. Zus Janny vertelde de verhalen, afgewisseld met zelfgeschreven zangteksten en gitaarspel van broer Matthé. De ziekte van Matthé’s vrouw zorgde er echter voor dat hij de muziek liet voor wat het was en zorgde liefdevol voor zijn vrouw in de laatste jaren van haar leven.

Zus Janny vulde het verhaal van het Schokkerduo telefonisch vanuit Lelystad aan: Zij was in de jaren ’90 al begonnen met het vertellen van de familieverhalen van hun opa Klappe, die jarenlang bij hun in huis had gewoond. Vanuit het standpunt van haar overgrootmoeder Jannetje de Graaf nam ze het publiek mee naar het Schokland uit het jaar 1840. 

De liedteksten waren veelal gebaseerd op de muziek van oude zeemansliederen. Met haar broer vormde ze dus later het bekende Schokkerduo. Jannny heeft met deze verhalen ook nog opgetreden met haar zus Aly.

En ondanks haar leeftijd van 81 jaar is ze nu nog steeds volop actief, als trouwambtenaar, en vertelt ze de Schokker verhalen op scholen in de omgeving, waar de jongeren graag naar luisteren.
(De afspraak met Hans Sparreboom en Matthé Grootjen is inmiddels ingepland.)

--- Bezoek de website www.muziekarchiefkampen.nl voor meer informatie over de genoemde muzikanten in dit artikel. --

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16