Ontmoeting tussen twee frequente gebruikers van het Muziekpad langs De Maten in Kampen
Ontmoeting tussen twee frequente gebruikers van het Muziekpad langs De Maten in Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Onduidelijkheid en onvrede blijven over ’snelle fietsroute’ langs De Maten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Het uit een gebiedsvisie voor de Reevedelta gelekt plan voor een snelfietsroute over het Muziekpad zorgt voor veel beroering. Bewoners van de aangrenzende wijken lieten via de media hun grote zorgen blijken. Hierop reageerde de gemeente met geruststellende woorden maar dit valt niet in goede aarde. De onvrede en vraagtekens groeien.


De gemeente, bij monde van wethouder mobiliteit Richard Boddeus. waardeert de betrokkenheid van de buurtbewoners. Deze hebben zich inmiddels verenigd in de Actiegroep Muziekpad. Het gebrek aan participatie, dat gemeente beweert hoog in het vaandel te hebben, en het onderschuiven van het Mobiliteitsplan in de Reevedeltavisie, is in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de gemeente is het plan realiseerbaar met behoud van paden, natuur en honden.

Snelfietsroute
In een vlotte beantwoording van vragen van deze krant, wijst de gemeente de term ’fietssnelweg’ af: ”deze vind je vaak langs spoor-, water- of snelwegen. Het zijn kwaliteitsvolle fietsroutes, rechttoe-rechtaan, voor fietsverbindingen tussen steden maar niet geschikt voor een fietsroute zoals in de stad Kampen. Andere termen betekenen ongeveer hetzelfde en sluiten beter aan bij de stadsambities. Snelfietsroutes verbinden woonkernen, wijken, werk- en winkelgebieden, onderwijslocaties en OV-knooppunten. Hier kan comfortabel en veilig worden gefietst met voldoende ruimte voor snelle èn langzame fietsen. De gemeente wil hiermee voorzien in de huidige en vooral toekomstige behoefte van Kampen na ontwikkeling van het dorp Reeve en de wijken binnen woningbouwopgave Reevedelta.”

Ontwerpschets
Een eerste, eenvoudige, ontwerpschets van de doorfietsroute is gepresenteerd op een informatieavond over Reevedelta. Deze zal tijdens de informatiebijeenkomst voor verontruste wijkbewoners op 12 februari opnieuw worden getoond. Het hoofddoel van de schets is de kosten inzichtelijk te krijgen. Het definitieve ontwerp begint pas na besluitvorming van de gemeenteraad over de Gebiedsvisie Reevedelta en het daarin opgenomen Mobiliteitsplan. De gemeente belooft dat bewoners en belanghebbenden in de vervolgfasen actief betrokken worden bij de nadere uitwerking van dit plan.
Een uitgewerkte studie zou uitwijzen dat er voldoende ruimte is voor het gewenste fietspad, deels via het huidige Muziekpad en deels via de openbare ruimte ernaast. Het voetpad zou dan deels verlegd worden waarna een deels vrij liggend voetpad ontstaat en een deels parallel aan het fietspad liggend voetpad met een breedte van twee meter.

Misverstand
Tegelijk met publicatie in De Brug vorige week, kwam de gemeente met een persbericht waarin ze spreekt over het verdwijnen van het voetpad als een ”misverstand”. De actiegroep blijft gepikeerd over het niet communiceren met de aangrenzende wijken. Uit de antwoorden van de gemeente blijkt dat er nog steeds geredeneerd wordt vanuit de Reevedelta en de gewenste regionale fietsverbinding. Die passeert echter wel het Stationskwartier, De Maten en Cellesbroek-Middenwetering voor welke wijken het Muziekpad (Betonpad) en de strook natuur een belangrijke plek is voor ontspanning en ontmoeting.
Volgens de gemeente blijft de strook naast het fiets- en voetpad een natuurgebied. En zij ziet op dit moment geen noodzaak het hondendolterrein op te heffen. De actiegroep ziet dat niet. In een document dat rondgaat op de buurtapp, wordt gesteld dat ”de wethouder wel erg veel boter op zijn hoofd heeft als hij de inhoud van zijn eigen plannen niet kent.” Op 12 februari is er een informatiebijeenkomst gepland. De vragen worden geslepen.

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 11 uur geleden