Afbeelding
Foto: Bart Grietens

Mevrouw Ogterop brengt eerste theatertekst van schrijver Peter Middendorp naar de theaters

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het theatergezelschap Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp gaan een bijzondere samenwerking aan. In de voorstelling ‘De kant van Ada’ schetsen zij een krachtig en kwetsbaar portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Het vervolg op Middendorps ‘Jij bent van mij’. De voorstelling is op 28 februari in De Stadsgehoorzaal in Kampen te zien.

In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van- en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt? 


Wat wist Ada?
Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp schetsen in deze theatermonoloog een kwetsbaar en krachtig portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

Met live muziek
De monoloog wordt gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door het jonge talent Isa Zwart. Isa gaat de muziek schrijven, componeren en live uitvoeren tijdens de voorstelling. Haar muziek is kwetsbaar, gedurfd, pijnlijk en hoopvol tegelijk. Denk muzikaal aan een mengelmoes van Eefje de Visser, Wende Snijders en Lizzy McAlpine. Ze won in 2017 het Drèents Liedtiesfestival. Ria Marks regisseert de productie. Haar voorstellingen kenmerken zich door een specifieke fysieke bewegingstaal, waarin het verhaal in al zijn gelaagdheid op een beeldende én muzikale manier wordt verteld.

Gelijknamig boek
Peter Middendorp schrijft de monoloog. Het is de eerste keer dat Middendorp een theatertekst schrijft.  Naast de theatertekst, schrijft Middendorp een gelijknamig boek. Dit boek ligt sinds 25 januari in de boekhandels.

‘De kant van Ada’ is vanaf januari in zo’n 20 theaters in het land te zien.