Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gemeente koopt deel Stadskazerne voor 8,4 miljoen euro

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten (een deel van) De Stadskazerne te kopen. Op dit moment is de gemeente hoofdhuurder van het pand. Door het pand nu aan te kopen, levert dit volgens de gemeente een financieel voordeel op. In het pand hebben verschillende maatschappelijke organisaties een plek.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “De rekensom die we gemaakt hebben, laat zien dat aankoop van het pand nu echt de beste keuze is. Het is het klassieke dilemma; blijven huren of kopen. Maar koop levert ons direct geld op ten opzichte van het blijven huren van het pand. We hebben daarom besloten het pand nu aan te kopen. Hiermee staan we zelf aan het roer als eigenaar en verhuurder en houden we regie zodat de voor de samenleving belangrijke functies hier hun plek kunnen houden.”

Het pand wordt voor een bedrag van €8.420.000 gekocht. Dit is volgens de gemeente uiteindelijk lager dan de indicatieve bandbreedte van 14 tot 15 keer de jaarhuur (€8.840.986 tot €9.472.485, prijspeil 2024) die is meegegeven als aankoopprijs en gedeeld is met de raad.

Het besluit is bijzonder omdat de gemeente in 2016 al eens de kans had de kazerne over te nemen. Woningcorporatie DeltaWonen had het pand in bezit en moest ver vanwege veranderde regelgeving vanaf. Zij boden het te koop aan voor 5,4 miljoen euro. De toenmalige wethouder Martin Ekker stelde de gemeente in dat jaar voor om de kazerne te kopen. Het plan werd echter vanwege de toen wankele financiële positie met 30 tegen 1 verworpen.

In dat jaar had dus voor 5 miljoen de hele kazerne gekocht kunnen worden, nu koopt de gemeente een deel voor 8,4 miljoen.

Daags na het verwerpen van het voorstel werd het pand verkocht aan Van Pijkeren. Wethouder Martin Ekker kreeg het verwijt de koper bevoordeeld te hebben. Uit onderzoek van Bing bleek toen dat er inderdaad sprake was van bevoordeling, maar dat niet vastgesteld is dat er bewuste pogingen zijn gedaan om specifiek Van Pijkeren te bevoordelen. Wel bleek dat de gemeente zich bij DeltaWonen hard had gemaakt voor het vinden van een ‘achtervang’ en dat ambtelijk van Pijkeren getipt is over de verkoop. Hij was op dat moment in het pand aanwezig voor onderhoud.

In het onderzoek van BING werd geen conclusie getrokken over onrechtmatig handelen. Dat oordeel was aan de raad, maar nog voordat die discussie in de raad plaats kon vinden, stapte wethouder Ekker op. Hij stelde naar eer en geweten te hebben gehandeld en altijd in het belang van de gemeente.

Herman Broers schreef uitgebreid over De Stadskazerne, onder andere in zijn gelijknamige boekje. Op Facebook laat hij bij een eerdere versie van dit bericht weten dat Martin Ekker het dus goed gezien had. “Het besluit werd niet alleen verworpen, maar wethouder Martin Ekker moest opstappen! Bij deze dus rehabiliteren, want hij had gewoon gelijk dus. En de gemeente moet er nu 3 miljoen achteraan gooien.”

De Stadskazerne

De Stadskazerne werd in 1851-1853 gebouwd als Van Heutszkazerne. Het was toen de uitbreiding van de ‘stadscaserne’ die hier al stond. Van 1978 tot en met 2003 hadden verschillende academies hun intrek in het gebouw. De kunstacademie vanaf 1978 en vanaf 1981 de School van Journalistiek. Deze laatste vertrok in 1989 naar Windesheim in Zwolle. In 2003 vetrok ook de kunstacademie, waarna het pand tot 2011 leegstond. Toen begon de restauratie die in 2016 gereed was. Vanaf dat moment namen de huidige instellingen hun intrek in het pand.

In het pand aan de Oudestraat werken verschillende initiatieven samen onder de naam De Stadskazerne. Het huisvest de Bibliotheek Kampen, het Stadsarchief Kampen, een depot van het Stedelijk Museum Kampen, RTV IJsselmond, Historische vereniging Jan van Arkel, Stichting Tourist Info Kampen en de stadsarcheoloog heeft er een plek.

Lees ook het artikel uit 2017: Rapport Bing concludeert: ‘Van Pijkeren is bevoordeeld bij aankoop Stadskazerne’