Afbeelding
Foto: Henk Jans.

Leden Varfdeuze exposeren gevarieerd werk in Stadskazerne

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Henk Jans)
De vereniging voor beoefenaars van de beeldende kunst in de regio Kampen; de ‘Varfdeuze’ exposeert haar werken in de Stadskazerne aan de Oudestraat 126 te Kampen. Voorzitter Tom Kuper spreekt allereerst de dank uit aan de organisatie van de Stadskazerne omdat zij als lokale vereniging hartelijk ontvangen zijn en alle medewerking kregen.

Veertien exposanten tonen zo’n tweee¨nveertig werken van verschillende technieken en disciplines. Er zijn naaktstudies te zien van een kunstenaar die kan ‘dromen met beeld’, verschillende portretten in pastelkrijt of acryl zowel van mensen als van huisdieren, landschappen, stadsgezichten al dan niet geabstraheerd, karikaturen en een schilderij van een ‘architect Broekema jugendstil gebouw’. Ook hangen er een aantal tweeluiken van illustraties uit een boek dat in de maak is. De tentoonstelling bestaat hoofdzakelijk uit figuratieve werken, al zijn er een paar abstracte schilderijen van uiteenlopende aard. Daarvan toont de e´e´n een expressief kleurenspel, terwijl een andere weer strakke geometrische vormen laat zien. Tom verklaart: “als je veertien leden hebt, heb je veertien karakters met ieder hun eigen talent en capaciteit. Via het werk wordt de persoon die daarachter zit zichtbaar. Dat levert een veelzijdig beeld op. Veel werk wordt thuis afgemaakt als neerslag van de avonden waarin we samen bezig zijn aan de Veerweg 18 te Kampen, waar onze vereniging gevestigd is”. Hij vertelt dat daar veel aan stilleven en model tekenen/schilderen wordt gedaan, maar ook worden er bijvoorbeeld lino’s en collages gemaakt of werkt men er gewoon ‘vrij’, wat altijd mogelijk is. Aan het einde van de sessie wordt het werk met elkaar besproken en probeert men opbouwende en stimulerende kritiek te geven. “Wij willen de drempel wat verlagen”, zegt Tom “want ons image was die van de meer geschoolde mensen. Maar ook beginners sluiten zich bij ons aan die al een behoorlijke ontwikkeling laten zien. Zij zijn van harte welkom”.

Over de betrokkenheid van de gemeente Kampen is Tom teleurgesteld. “Je zou verwachten dat de gemeente het aankomend talent een podium geeft om dat met het publiek te delen. Daarin schiet zij tekort”, laat hij weten. “Kampen heeft zoveel talent, maar men vindt het interessanter om een kunstenaar te laten exposeren die van ver komt en gaat voorbij aan wat zij zelf in huis heeft. Ga niet van bovenaf te werk, maar vanaf de basis en stimuleer dat. Zoals bij een plant. Die voed je ook van onderaf om tot bloei te laten komen”. Hij vertelt dat toen de Varfdeuze haar zestigjarig bestaan vierde, via de interim directeur van het Gemeentelijk Museum Kampen mocht exposeren in de Gouden Zaal aldaar. Dat was een groot succes. Maar de gemeente heeft op geen enkele manier belangstelling of medewerking getoond. Tom besluit: “In deze expositie hangen ook enkele mooie werken van drie leden die overleden zijn, als eerbetoon voor wie zij waren”.

De expositie is gratis te bezichtigen op de openingsdagen in de expositieruimte van de Stadskazerne van 29 april t/m 3 juni. Informatie via telefoon 06 11248359 of www.varfdeuze.nl.

Nick de Vries

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 22 uur geleden