De Hogere Burger School (HBS) aan het Engelenbergplantsoen in Kampen.
De Hogere Burger School (HBS) aan het Engelenbergplantsoen in Kampen. Foto: © Freddy Schinkel

Interesselijst voor wonen in De HBS open

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De HBS als een thuis voor ouderen met een intensieve zorgvraag die liever zelfstandig blijven wonen. Dit historische gebouw wordt volledig gemoderniseerd en ligt aan het Engelenbergplantsoen. Volgend jaar maart worden de huurappartementen van IJsselheem opgeleverd. Aanmelden voor de interesselijst kan vanaf nu.

De 44 moderne appartementen zijn voorzien van thuis- en zorgtechnologie die het dagelijkse leven makkelijker maken. Denk daarbij aan een video intercomsysteem, een douche/spoeltoilet en het automatisch openen en sluiten van gordijnen via een tablet. De twee liften, scootmobielstalling, binnentuin en ontmoetingsruimte maken het wonen extra comfortabel. 

“We hebben hier achter de schermen hard aan gewerkt. Het is een mijlpaal dat de interesselijst nu open is. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld”, aldus Marensia Crielaard, verhuurconsulent IJsselheem.

De huurprijzen van de studio’s en éénpersoons appartementen liggen onder de huurtoeslaggrens. De tweepersoons appartementen zijn hoger geprijsd. Om in De HBS te wonen, is een indicatie nodig vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz-indicatie) maar zelfstandig wonen staat centraal. Bewoners leven er zoals zij nu ook gewend zijn: met hun eventuele partner, in een eigen huurappartement.

Saamhorigheid wordt gestimuleerd. Bewoners van De HBS worden aangemoedigd om voor elkaar klaar te staan. Een koffieochtend, een lezing, het tuinonderhoud, een klusje of een boodschap doen voor de buren; dit regelen de bewoners samen. Ook de jongeren met een beperking die op de zolder begeleid wonen vanuit PGVZ zijn onderdeel van de gemeenschap in De HBS.

De omgeving wordt ook betrokken. Samen met de buren PGVZ en Philadelphia, de speeltuin, de basisschool en andere omwonenden is De HBS met haar bewoners, een onderdeel van Social Hub Kampen. Verder hebben naasten van bewoners een rol in het bieden van hulp, indien nodig.

Professionele zorg indien nodig
Bij aanvullende zorgvragen biedt IJsselheem professionele zorg, ondersteuning en behandeling thuis. IJsselheem streeft ernaar te helpen bij het herwinnen van wat niet meer mogelijk is en denkt mee over passende oplossingen voor wat overblijft. Zo kunnen bewoners het leven leiden in De HBS dat bij hun past.