Afbeelding

Pluk de Dag: De wachtlijst wacht op jou!

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Marcel Kalter) De laatste tijd hoor ik ze op de radio weer regelmatig voorbijkomen. De spotjes om mensen te overtuigen donor te worden als ze zich nog niet bij het donorregister hebben aangemeld. Ik begrijp dat sommige mensen grote twijfels hebben om zich aan te melden. Want wat gebeurt er met je lichaam als je dood bent? Misschien voel je alles nog, maar kun je het niet meer uiten. Stel dat je de organen in het hiernamaals toch nodig blijkt te hebben. Dat zou op zijn zachtst gezegd vervelend zijn.

Eigenlijk voel ik mij vanaf mijn jeugd al een beetje donor. Ik weet namelijk zeker dat er iemand met mijn rechterhand rondloopt. Ik heb de twee meest linkerhanden van de gemeente Kampen. Voor sloopwerkzaamheden ben ik in de wieg gelegd. Als er iets gemaakt moet worden, doe ik graag een beroep op een handig persoon. In de meeste gevallen is dat mijn vader. Verder ben ik best tevreden met mezelf. Natuurlijk zie ik ze op televisie wel eens voorbijkomen. De ideale man van rond de dertig, die een nieuwe geur van een bekend merk aanprijst. Met een mooie bos haar, een strakke kaaklijn, een gespierde borstkas en dat allemaal in de perfecte verhoudingen. Om jaloers op te worden. Ik wil jou wel eens zien als je vijfenveertig bent, denk ik dan. En natuurlijk weet ik dat de ware schoonheid van een mens niets met de buitenkant te maken heeft.

Mijn ogen doen het gelukkig nog goed. Daarmee heb ik na een voetbalwedstrijd onder de douche weleens een vergelijkend warenonderzoek gedaan. Elke voetballer zal dit herkennen. En toegegeven, met sommige jongens had ik in het verleden best aan ruilhandel willen doen. Want ik stond in de foute rij toen het in de ogen van de meeste mannen ideale geschut werd uitgedeeld. Maar je bent zoals je bent en zult daarmee genoegen moeten nemen. Tegenwoordig kun je je uiterlijk met diverse behandelingen wat bijschaven in de gewenste richting. Met botoxbehandelingen kun je rimpels laten wegwerken en bepaalde lichaamsdelen laten opvullen. Dat wordt er niet altijd beter op. Ik ken een paar vrouwen die na behandeling van rimpels rond de mond op Katrien Duck zijn gaan lijken. Dat is volgens mij niet helemaal de bedoeling.

Ik sta zelf al jaren als donor geregistreerd. Ze mogen alles van mijn lichaam hergebruiken als de situatie zich voordoet. Volgens mij is dat een mooie manier om afscheid van het aardse bestaan te nemen. Je kunt een ander mens een soort van nieuw leven inblazen en leeft daardoor zelf een beetje voort. Zo kun je als donor soms een paar levens tegelijk redden. Ik weet niet of iedereen geschikt is om donor te worden. Sommige harten lijken zo gevoelloos dat ik me afvraag of een hartpatiënt op zo’n hart zit te wachten. Maar misschien vormt elk hart zich naar het lichaam waarin het zich bevindt. Dat zou een geruststellende gedachte zijn. Ik wil iedereen in de gemeente Kampen, die ouder is dan 18 jaar, oproepen zich aan te melden als donor. Ik heb net nog op de site www.donorregister.nl gekeken. Het blijkt dat 88% van de mensen een donororgaan zou willen ontvangen, terwijl maar 26% donor is. Dat is dus niet echt in balans. Meld je daarom vandaag nog aan. Laten we de wachtlijsten verkleinen en er voor elkaar zijn. In tegenstelling tot de patiëntenlijst kunnen we de donorlijst gelukkig beïnvloeden.