Afbeelding

Kampen wordt intensiever gevolgd door provincie

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Het overgrote deel van de Overijsselse gemeenten heeft zijn zaken goed voor elkaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van de provincie. Zorgen zijn er ook. De gemeente Almelo kent al preventief toezicht op het terrein van de financiën en ook op het gebied van omgevingsvergunningen en het gebied van de ruimtelijke ordening scoort het onvoldoende. Verder zullen ook Haaksbergen, Twenterand, Zwartewaterland, Losser en Kampen intensiever gevolgd worden. In 2015 gold dat nog voor 14 gemeenten.

 

De provincie is toezichthouder voor de uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), Wet ruimtelijke ordening (Wro), Archiefwet en de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Daarnaast houdt de provincie toezicht op de financiën van de gemeente.

 

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, verantwoordelijk voor het interbestuurlijk toezicht: “De inwoners van Overijssel moeten kunnen vertrouwen op een goed functionerend bestuur in de provincie. Dat doen we door toezicht te houden op de uitvoering van een aantal wettelijke taken van de gemeenten. We gaan wel samen met de VNG Overijssel kijken of de manier van toezicht houden voldoet.”

 

Hoe staan de gemeenten ervoor?

Er staat druk op de gemeentefinanciën, bijvoorbeeld door herverdeeleffecten van het gemeentefonds en veranderende regelgeving op grondexploitaties. Verder hebben gemeenten door decentralisaties extra taken  gekregen, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg terwijl ze daarvoor minder geld krijgen van het Rijk. Desondanks zijn veel gemeenten erin geslaagd een sluitende begroting en/of meerjarenraming te maken. Het blijft zaak dat gemeenten alert blijven, omdat de hiervoor genoemde onzekerheden risico’s kunnen vormen voor hun financiële positie.

Op het terrein van de milieuwetgeving hebben de gemeenten een flinke slag gemaakt. Door een grote inzet van toezichthouders en gemeenten, is er een duidelijke verbetering te zien ten opzichte van vorig jaar. De handhavingsuitvoeringsprogramma’s geven meer inzicht in de risico’s, de afwegingen en de gemaakte keuzes.

 

Op basis van de toetsing gaat de provincie dit jaar zes gemeenten intensiever volgen. Naast Almelo zijn dat Haaksbergen, Twenterand, Zwartewaterland, Losser en Kampen. De andere gemeenten volgen we op afstand. Het kan zijn dat een gemeente op een bepaald beleidsterrein aandachtspunten heeft en dan volgen we alleen dat domein intensief. De gemeenten Dalfsen, Rijssen-Holten, Oldenzaal, Olst-Wijhe en Tubbergen voldoen op alle toezichtdomeinen aan de wettelijke vereisten.