Nederlands Hervormd
Nederlands Hervormd Maarten van Gemert

Ook Grafhorst ontkomt niet aan kerksluiting

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

GRAFHOST - In navolging van Hervormd Kampen is ook in Grafhorst besloten tot een reductie van het aantal kerkgebouwen. De kerkelijke gemeente IJsselmuiden-Grafhorst sluit over twee weken de Nederlands Hervormde Kerk in Grafhorst. Een voorlopig besluit hiertoe werd in december genomen en is nu definitief geworden. Een alternatief plan is na onderzoek en peiling afgewezen. De kerkbezoekers worden vanaf maandag 23 mei verwezen naar de Dorpskerk in IJsselmuiden.

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat er geen toekomst is voor het behoud van alle drie de locaties die de protestantse gemeente nu in gebruik heeft. Naast de twee eigen kerkgebouwen in Grafhorst en IJsselmuiden komt een aanzienlijk deel van de gemeente elke zondag samen in een gehuurde ruimte van de Oosterholthoeve. Als alternatief, om de benodigde bezuiniging te realiseren, is onderzocht of de Oosterholthoeve afgestoten kon worden en het eigen kerkgebouw in Grafhorst vergroot. De Algemene Kerkenraad heeft een peiling gehouden waaruit volgens de gestelde voorwaarden te weinig draagvlak bleek voor dat plan. Harry van der Kamp, voorzitter van de AK, wil niet reageren ”zolang deze gevoelige kwestie nog loopt”.

Terwijl de Baptistengemeente in Kampen blijft groeien, evenals de Vrije Evangelisatie in Zwolle die door veel Kampenaren bezocht wordt, tanen de traditionele kerken. Ofschoon de diensten en activiteiten goed bezocht worden, werken de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk toe naar een intensieve samenwerking die moet resulteren in een Protestantse Gemeente Kampen. De Burgwalkerk sluit haar deuren en de gereformeerden worden naar de Open Hof verwezen. De wijkgemeente van de Broederkerk gaat een federatie aan met de Westerkerk en de Noorderkerk is al enige tijd gesloten. Zondag 5 juni vindt de afscheidsdienst plaats in de Noorderkerk.

Afbeelding