Afbeelding
rgbstock.com

Workshops voor vrijwilligers Rode Kruis regio IJsselland

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Het Rode Kruis IJsselland houdt zaterdag 18 juni een speciale dag voor zijn vrijwilligers. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het jubilarissenfonds van DYKA. Het Rode Kruis heeft een zevental workshops ontwikkeld voor zijn vrijwilligers met betrekking tot het bieden van hulp aan vluchtelingen.

Ieder jaar doneert DYKA een bedrag van het jubilarissenfonds aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor het Rode Kruis, omdat de beelden van de stroom van vluchtelingen veel indruk hebben gemaakt.

Ook in de regio hebben veel mensen zich ingezet voor de vluchtelingen en DYKA wil deze vrijwilligers van het Rode Kruis graag een steuntje in de rug geven. Vrijwilligers krijgen met situaties te maken waar je niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Kennis en vaardigheden helpen daarbij.

Inzet vrijwilligers

Vorig jaar kwamen tienduizenden vluchtelingen overal in Nederland vooral in de noodopvang terecht. Zo ook in de regio IJsselland. Rode Kruis vrijwilligers boden hierbij ondersteuning, onder meer in de IJsselhal in Zwolle, door EHBO-taken uit te voeren en door Welkom Winkels op te starten waar burgers kleding en schoenen konden inleveren voor de vluchtelingen. Het Rode Kruis verwacht dat nadat de eerste opvang is geregeld, andere situaties aan bod komen bij vluchtelingen, zoals verveling en het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). En vrijwilligers van het Rode Kruis hebben een belangrijke rol in het signaleren daarvan.

Als waardering en om de groep vrijwilligers van het Rode Kruis te ondersteunen wordt zaterdag 18 juni een speciale dag georganiseerd. Er zijn zeven workshops ontwikkeld en vrijwilligers kunnen er twee naar keuze volgen. De dag wordt gehouden op de Internationale School Eerde in Ommen. Ook een aantal medewerkers van DYKA zullen deze dag bijwonen.

Opleiding

Het is belangrijk dat vrijwilligers voldoende kennis en vaardigheden hebben om hun werk goed te doen en opleiding helpt daarbij. DYKA vindt opleiding en training belangrijk, niet alleen voor zijn eigen medewerkers, maar ook voor vrijwilligers. De keuze om een donatie vanuit het jubilarissenfonds aan het Rode Kruis te doen, was dan ook snel gemaakt.

Het jubilarissenfonds is een fonds dat afkomstig is van medewerkers die bijvoorbeeld 12,5, 25 of 40 jaar in dienst zijn van DYKA. In plaats van aparte recepties te houden wordt een bedrag beschikbaar gesteld aan het fonds. Jubilea worden centraal gevierd.