Afbeelding
Nick de Vries.

Mantelzorgers roepen lotgenoten op de waardering niet te laten schieten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Zorgen voor een zieke geliefde. 'Oh dat doe je toch gewoon?' Het is zeker in het hulpvaardige Kampen een veel gehoorde gedachte. Maar zo gewoon is mantelzorg niet. Het kan levens ingrijpend veranderen. Om mantelzorgers te laten weten dat hun werk gewaardeerd wordt, deelt de gemeente jaarlijks de Mantelzorgwaardering uit. De Brug praat in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg periodiek met ervaringsdeskundigen. Wat vinden zij van de waardering?

Met naam en toenaam in de krant, dat willen ze niet. Maar hun verhaal willen ze wel vertellen. Zeker als dat ervoor kan zorgen dat meer mantelzorgers de weg naar de waardering vinden. 'Maar wat ik allemaal mankeer hoeft er niet in hoor', lacht mevrouw. Meneer vult aan 'we hoeven niet persé zo op de voorgrond te treden'. In de krant komen is wel spannend. Maar toen de Stichting Welzijn Kampen ze vroeg hun verhaal te doen, wilden ze ook niet weigeren. "We zijn zo blij met de hulp die we van de stichting krijgen, dat we dit graag voor ze deden."

30 jaar mantelzorg

Mevrouw krijgt al ruim 30 jaar mantelzorg van haar man. En dat wordt, zeker nu meneer onlangs 77 geworden is, steeds zwaarder. Een darmaandoening leidde tot een myriade aan gezondheidsproblemen waardoor de persoonlijke verzorging én het grootste gedeelte van het huishouden voor mevrouw op de schouders van meneer kwamen te rusten. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert het echtpaar een ’normaal’ leven te leiden, maar dat wordt met de grotere hulpvraag en stijgende leeftijd steeds moeilijker. Op vakantie naar het buitenland gaan ze sinds dit jaar dan ook niet meer. "Dan staat hij af te wassen, de caravan schoon te maken en eten te maken, terwijl ik ik de hele dag in de schaduw onder een boom zit", lacht mevrouw, die haar gevoel voor humor ondanks de situatie niet verloren is.

De zorgkosten van mevrouw bijten een grote hap uit de pensioentjes van het tweetal. En deze kosten worden 'dankzij Den Haag' de laatste jaren steeds hoger. "We moeten ook niet al te zielig doen hoor", lacht mevrouw bescheiden, "maar het kost toch allemaal een hoop geld. De 100 euro waardering van de gemeente is dan ook zeer welkom. Daar zijn we zeer blij mee."

De mantelzorgwaardering is bedoeld voor iedere mantelzorger die zo’n 8 uur per week minimaal een maand aaneengesloten zorg verleent. De waardering wordt in Kampen echter veel minder aangevraagd, dan op basis van statistiek verwacht mag worden. Stichting Welzijn Kampen wil de regeling daarom graag onder de aandacht brengen en daar werken meneer en mevrouw graag aan mee.

Stichting Welzijn

"Ik denk dat het ook belangrijk is dat mensen de weg naar Stichting Welzijn zelf weten te vinden. Zij zijn het ook die ons indertijd wezen op het bestaan van deze bijdrage. Ze kunnen op veel manieren helpen met advies, ondersteuning, maar ook door gewoon een luisterend oor te bieden, zo doen ze ook aan koffieochtenden, ze organiseren een uitje en er is een lotgenotencontact. Ze helpen bij veel problemen. Het zou goed zijn als daar ook nog eens vanuit de media op gewezen wordt."

De mantelzorgwaardering bestaat uit 100 euro, een bos bloemen en een optioneel uitje dat door de stichting Welzijn in Kampen wordt georganiseerd.

De mantelzorgwaardering is aan te vragen via een papieren of digitaal formulier kan tot en met 30 november 2016. Het papieren formulier is af te halen bij de balie van Stichting Welzijn in Kampen aan de Vloeddijk 79 en bij het klantcontactcentrum van het stadhuis. Het digitale formulier is sinds 1 oktober te vinden op welzijnkampen.nl. Het formulier kan ingevuld worden door mensen die vinden dat een mantelzorger die ze kennen eens in het zonnetje gezet moet worden. Men kan zich ook persoonlijk aanmelden.