Afbeelding

Veiligheidsregio IJsselland en Yarden tekenen convenant

· leestijd 1 minuut Algemeen

ALMERE - Uitvaartorganisatie Yarden gaat gemeenten binnen Veiligheidsregio IJsseland ondersteunen bij collectieve rouwverwerking, in het geval van rampen en calamiteiten. Hiervoor hebben beide partijen donderdag een convenant ondertekend. Namens de elf aangesloten gemeenten van de veiligheidsregio ondertekende Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle het convenant samen met Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden. In Veiligheidsregio IJsselland wonen, werken en recreëren ruim 500.000 inwoners in elf gemeenten. Dit zijn de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Ommen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

"Gemeenten binnen de veiligheidsregio hebben een belangrijke verantwoordelijkheid op het gebied van bevolkingszorg”, vertelt burgemeester Meijer. “Zo moeten zij ervoor zorgen dat er bij een incident een aantal zaken voor inwoners goed wordt geregeld. Een van die taken is het begeleiden van nabestaanden en het in goede banen leiden van de nazorg. Met dit convenant kunnen gemeenten binnen Veiligheidsregio IJsselland een beroep doen op de specialisten van Yarden. Wij zijn verheugd dat we hiermee zijn verzekerd van de benodigde professionele ondersteuning bij rouwverwerking.”

Directeur Franken van Yarden vervolgt: “Indien het begeleiden van nabestaanden grote vormen aan neemt, staan onze specialisten 24 uur per dag klaar om de gemeenten binnen Veiligheidsregio IJsselland te ondersteunen bij de rouwverwerking. We omarmen het initiatief van de veiligheidsregio, want wij merken dat een professionele invulling van rouwverwerking bijdraagt aan een goed afscheid. En dat is belangrijk, want een goed afscheid helpt je verder.”

Bij een eventuele ramp of crisis zal Yarden op verzoek van het regionale team Collectieve rouwverwerking assisteren met het vervoer van stoffelijke overschotten, het (mede) organiseren van een stille tocht en faciliteren bij de praktische invulling ervan, het (mede) organiseren van een herdenkingsdienst en het faciliteren bij de praktische invulling ervan, de inrichting van een gedenkplek en/of een condoleancelocatie en het beschikbaar stellen van één of meer condoleanceregisters (tevens condoleanceregister online) en het verzorgen van de uitvaarten (indien en voor zover zij hiertoe van de nabestaanden of de gemeente opdracht krijgt).

Binnen de veiligheidsregio IJsselland werken brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), politie en gemeenten samen op het gebied van: brandweerzorg, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, rampenbestrijding. Voor meer informatie: https://www.vrijsselland.nl/.