Afbeelding

College vervolgt zonder meer bouw parkeerdek

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
De archeologische vondst van de sluis aan de Noordweg kwam vorige week drie maal ter sprake in de Kamper politiek. Het RCE wordt gevraagd om een oordeel maar tot die tijd worden er geen onomkeerbare maatregelen vermeden. Het college van B en W had graag adviezen tegemoet gezien en hekelt de argwaan tegenover de gang van zaken. Een rapportage, waarop de besluitvorming tot nu toe heeft plaats gevonden, kan niet overlegd worden. Deze week kwam een rekenfout bij de constructie naar buiten waardoor er toch vertraging in de bouw dreigt.

Oordeel RCE

Tijdens de wekelijkse bijeenkomst met de pers vorige week dinsdag, vertelde burgemeester en portefeuillehouder archeologie Bort Koelewijn dat het college van B en W de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) om een oordeel heeft gevraagd. Het college wil weten of zij juist gehandeld heeft door het oordeel van de stadsarcheoloog te volgen. Het RCE krijgt volop medewerking met het overhandigen van documenten en materialen die zijn bewaard, zoals vòòr de sloop veilig gestelde bolders, rails en deurijzerwerk. ’s Avonds vroeg D66-fractieleider Pascal Jacobs, in de vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (RO), naar het rapport waarop het besluit tot sloop is gebaseerd. Projectwethouder parkeerdek Geert Meijering gaf aan dat er geen verslag is van het mondeling overleg waarin samen met de projectleider en de stadsarcheoloog besloten werd tot sloop.

Ongestoorde voortgang
Meijering zag op de commissievergadering geen aanleiding om toe te zeggen dat onomkeerbare maatregelen zullen worden vermeden. Tijdens de raadsvergadering op donderdag herhaalde Koelewijn, in antwoord op vragen van GroenLinks, dit standpunt. Koelewijn wilde niet opnieuw podium geven aan vragen over de sluis gezien de eerdere bespreking op de commissievergadering maar Nieke Jansen (GroenLinks) drong aan op twee vragen na opgemerkt te hebben hoe de IJsselkogge wel zonder enige aarzeling is behouden en hoe in het geval van de sluis het ingeschakelde bureau Econsultancy aarzelde om te gaan slopen. Daarnaast informeerde ze of de portefeuillehouder eventueel bereid is de bouw stil te leggen tot het RCE-rapport klaar is. Koelewijn ontkende dit waarop Jansen haar zorgen uitsprak over het heien door eventuele ondergrondse sluisdelen. Ze gaf aan op de hoogte gehouden te willen worden van de werkzaamheden. Albert Holtland (GBK) sloot zich hierbij aan.

Sociale hygiëne
Op de raadsvergadering spraken CU, CDA en SGP hun ongenoegen uit over de herhaling van vragen ten opzichte van de RO-commissie de avond ervoor. Koelewijn sprak zijn ongenoegen uit over uitingen op met name social media. Hij vindt dat er teveel bij voorbaat wordt uitgegaan van kwade bedoelingen en hij verzocht om ”sociale hygiëne” tegenover bestuurders. CU sloot zich hierbij aan maar D66 kwam op voor reacties van betrokken personen en vroeg om betere communicatie en meer begrip. Koelewijn gaf aan dat ”het college feitelijk weinig informatie heeft bereikt en dat hij graag adviezen tegemoet had gezien, zoals belanghebbenden wel naar de media wisten te communiceren.” De raadsfracties van GroenLinks, SP en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken rondom de snelle sluissloop. Wethouders Ekker en Meijering lieten op de raadsvergadering de discussie over aan eerste portefeuillehouder Koelewijn die niet inging op argumenten tegen de sloop.

Bouw toch vertraagd
Het college van B en W blijft hameren op correct uitgevoerde procedures en documentatie. De sluis is gesloopt en van wederopbouw, een suggestie die vanuit de raad één maal geopperd werd, kan geen sprake zijn. De werkzaamheden gaan voort. Om de Noordweg voor de Buitenhaven te stutten en de waterkeringfunctie te behouden, zijn er betonnen schotten geplaatst. Daarmee is ook een laatste blik op een klein sluisrestant onder de Noordweg uit het zicht. Naar verwachting kan de grond deze week als bouwrijp worden opgeleverd ofschoon er waarschijnlijk toch vertraging in de bouw optreedt. ”Bij de uitwerking van de constructies rondom de parkeergarage is er gemeten met de gemiddelde grondwaterstand NAP +1m40,” meldt Jodi Smit namens gemeente Kampen, ”en niet met de maximale grondwaterstand, die op lange termijn kan optreden en nader bepaald is op NAP +2m10.” Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV had deze berekeningen gemaakt maar op haar advies wordt er nu gerekend met het laatste. De gemeente wil er zeker van zijn dat ”ook op de lange termijn er geen wateroverlast kan optreden in de parkeergarage.” Wethouder Meijering heeft nog geen zicht op de vertraging maar blijft vertrouwen op een tijdige oplevering voor juni 2017.