Afbeelding

Con Spirito brengt werk van ‘lichtvoetige’ Darnton

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Kamerkoor Con Spirito geeft op vrijdag 9 december een uitvoering in de Lutherse Kerk aan de Burgwal. Het koor, onder leiding van Marijn de Jong brengt het oratorium ‘Emmanuel’ met als ondertitel ‘God with us’ van Charles Darnton.

Deze vrij onbekende Engelse componist was een tijdgenoot van de bekendere kerkmusici Stainer en Maunder, die in de negentiende eeuw veel werk componeerden. De werken van Darnton wijken sterk af van wat toen in de kerkmuziek te doen gebruikelijk was. Zij zijn frivoler en lichtvoetiger dan die van tijdgenoten.

Marijn de Jong, naast koordirigent ook handelaar in tweedehands bladmuziek kwam het stuk toevallig op het spoor in een van de partijen die hij regelmatig opkoopt. “Het was omdat een klant uit België hier specifieke belangstelling voor had, anders had ik het compleet over het hoofd gezien”, aldus De Jong. “Het beslaat 18 delen op resp. 41 pagina’s, dus niet zomaar een werkje. Er zijn echter aanwijzingen dat hij zeker meer dan honderd composities op zijn naam heeft staan voor koor, ensembles en orgel. Dat zou ook niet zo vreemd zijn gezien de hoge leeftijd die hij heeft bereikt. Wellicht dat bescheidenheid hem parten heeft gespeeld, maar dat is speculatie.”

De cantate bestaat uit delen waarin het hele koor bijzondere samenklanken maakt, solo’s in diverse stemsoorten, maar ook delen waarin een kwartet delen van de kerstboodschap overbrengt. Alle gezongen delen worden in deze cantate voor rekening genomen door eigen koorleden. Muzikale medewerking wordt verleend door Ab Weegenaar op het orgel en Diddy van der Stouwe op de piano, de dwarsfluit wordt bespeeld door Lianne van Loghem.

Uivoering op 9 december vanaf 19.30 uur in de Lutherse Kerk aan de Burgwal 85. Kaarten reserveren kan telefonisch: 06 23363424. Of per mail: mdejong1@zonnet.nl. In de voorverkoop kost een kaartje 7,50 euro en aan de kerk 8,50 euro.