Afbeelding
Exterieur van het nog niet gesloten kerkgebouw in Grafhorst (foto: Maarten van Gemert)

Onvrede over kerksluiting Grafhorst

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN - De sluiting van de Nederlands Hervormde Kerk in Grafhorst, waartoe de Algemene Kerkraad van de Hervormde gemeente IJsselmuiden-Grafhorst vorig jaar besloot, is nog niet doorgevoerd. Bezwaren hebben de AK gedwongen de sluiting op te schorten. De zaak is aanhangig gemaakt bij de Protestantse Kerk Nederland, waarbij de kerkelijke gemeente is aangesloten.


Voorgeschiedenis
Ruim twee jaar geleden maakte de AK bekend het kerkgebouw aan de Grafhorsterweg te willen sluiten om een financieel tekort te lenigen. De kerkgangers zouden verwezen worden naar de Dorpskerk in IJsselmuiden of de Oosterholthoeve waar in een gehuurde ruimte gemeenteleden kerken. Het besluit maakte veel los bij gemeenteleden, waarbij sommigen individueel protest aantekenden en anderen zich bundelden zich in een commissie. Deze Cie Grafhorst ontwikkelde ideeën om de kerk open te houden en hield in een verbouwplan ook rekening met een gewenste uitbreiding. Dit alles met de intentie om binnen de hervormde gemeente te blijven. Bij de totstandkoming van het alternatieve plan zijn externe bureaus betrokken geweest maar het bracht de AK niet op andere gedachten evenmin als een stemming onder de leden waarbij de lat heel hoog gelegd werd.

PKN
Per 23 mei 2016 zou het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken worden. Hiervoor is toestemming nodig van het Regionaal college behandeling beheerszaken (RCBB) van de PKN. Door de Cie en enkele gemeenteleden werd bezwaar gemaakt bij het Regionaal College voor Behandeling van Bezwaren en Geschillen (RCBBG) nadat een revisieverzoek (bezwaar) bij de AK niet was gehonoreerd. De AK had zich laten adviseren door een interne commissie waarin geen externe deskundigen zitting hadden. Op 31 augustus 2016 heeft het RCBBG de bezwaren afgewezen waartegen door de bezwaarders vervolgens beroep is aangetekend bij het Generaal College. Deze procedure loopt nog. In Kampen heeft in een vergelijkbaar proces vanaf het begin een adviseur van de PKN meegedacht maar in Grafhorst is er slechts een begeleider van de PKN betrokken die alleen toeziet op een kerkordelijk correcte gang van zaken.

Oosterholthoeve
Binnen de kerkgangers van de Oosterholthoeve bestaat allang de wens om tot een eigen kerkgebouw te komen en hiertoe besloot de AK enkele maanden voordat het besluit bekend gemaakt werd de kerk aan de Grafhorsterweg te sluiten. Zowel het feit dat hiervoor geen financiële tekorten zouden zijn als het feit dat de normlat veel lager gelegd werd, riepen vragen op bij gemeenteleden waarvan er velen nog niet eens weten wat er allemaal speelt. Ook vanuit de wijkkerkenraad Dorpskerk/Grafhorst zijn er suggesties en ideeën aangedragen ter behoud van de kerk in Grafhorst waarop de AK evenmin inging. Namens de AK laat waarnemend scriba Sander van Leeuwen weten ”niet via de pers te communiceren”. Daardoor licht de AK haar standpunten niet toe.

Opties
Alle partijen geven aan de gang van zaken te betreuren en vragen om steun en gebed. De Cie en individuele leden suggereren om helemaal opnieuw te beginnen. Eén van de gemeenteleden, die los van de Cie persoonlijk ijvert voor behoud, is Hans Lancee. Volgens hem waren een slechte omgang met elkaar en een escalatie te voorkomen geweest: ”Stel een onafhankelijk onderzoek in naar de opties om te bezuinigen en communiceer duidelijk en open met de gemeente. Laat de AK de onderbouwing van de sluiting toelichten en wees objectief. Als de noodzaak duidelijk is, zullen de leden zich erin kunnen vinden, ook al doet het pijn.” Dat laatste was ook de houding in Kampen waar recent een nog groter reductieproces in kerken en voorgangers plaats vond. Eén bezwaar, dat in Kampen klonk tijdens plenaire gemeentevergaderingen, klonk nu ook in Grafhorst: het kerkgebouw is destijds met eigen geld en middelen gebouwd (in 1962 voor Grafhorst). In Kampen is de Noorderkerk gesloten en startte vorige maand de nieuwe gefedereerde Protestantse Wijkgemeente Kampen Noord. Aanstaande zondag, in een dienst die aanvangt om 9u30, neemt de Hervormde wijkgemeente A afscheid van haar Broederkerk. Voor Grafhorst ligt dit nog open.

Afbeelding