Het wedstrijdbad met beweegbare bodem. Foto: Fred Sollie.
Het wedstrijdbad met beweegbare bodem. Foto: Fred Sollie. Fred Sollie

Zwembad De Steur probeert vanuit voorzichtige basis steeds meer uren open te gaan

· leestijd 4 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Er wordt veel geklaagd over de beperkte openingstijden van het nieuwe zwembad De Steur. Recreanten die het bad vroeger gebruikten om baantjes te zwemmen komen er bekaaid af. Algemeen manager van Sportfondsen, Danielle Koopman-Segveld, zegt te snappen dat bezoekers moeten wennen aan de nieuwe tijden, maar ze vraag ook begrip voor de nieuwe situatie: de beperkte openstelling is nodig om het bad zonder verlies te kunnen exploiteren. Wel wordt voortdurend gezocht naar manieren om het bad extra open te stellen.

De redactie van De Brug krijgt veel klachten en ingezonden brieven binnen over de beperkte openingstijden van het zwembad. "Het is soms zo druk in de krappe uurtjes waarop je ’s avonds terechtkunt, dat je na het baantjes zwemmen thuiskomt met blauwe plekken van de vele armen en knieën van medezwemmers", aldus een lezer. Woensdagavond barstte de discussie los in de commissievergadering van de gemeente Kampen. Onder andere de PvdA, GroenLinks en GBK uitten zich kritisch over het gebodene aan de Kamper burgers na de vele miljoenen (13,3 miljoen) die hiervoor zijn uitgegeven vanuit gemeenschapsgeld. Tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten.

Minder zwemuren

Wie de openingsuren naast elkaar legt ziet forse veranderingen. In het oude bad kon per week ruim 70 uur en 45 minuten baantjes gezwommen worden in het wedstrijdbad. Op dit moment is daar nog maar 44,5 uur voor ter beschikking. Bovendien kan vaak slechts 2 uurtjes achter elkaar gezwommen worden, waarna plaatsgemaakt moet worden voor een vorm van doelgroepzwemmen. Het gevolg is dat de zwemmers een strak schema moeten hanteren als ze hun baantjes willen doen.

Daarnaast is het bad waar men in terecht kan een stuk kleiner dan voorheen. In het oude bad de Steur konden de zwemmers terecht in een bad van 50 meter lang met 8 banen. Nu is er dikwijls slechts één bad van 25 meter met 6 banen beschikbaar. Bijna een halvering van het aantal zwemuren dus plus een halvering van de totale zwemoppervlakte tijdens die uren.

Koopman-Segveld, algemeen manager van Sportfondsen Kampen, vindt het begrijpelijk dat de burgers van Kampen moeten wennen aan de nieuwe tijden, maar ze vraagt ook begrip. In het verleden werden tekorten altijd aangezuiverd door de gemeente. Daar is geen sprake meer van nu het zwembad volledig zelfstandig opereert. Koopman: "Er was sprake van een luxe situatie. Het bad werd goed bezocht, maar de vaste bezoekers weten ook dat er ook momenten op een dag waren dat openstelling niet rendabel was. Wij zijn gestart met een beperktere openstelling, omdat wij, anders dan in het verleden, risicodragend exploiteren. Het zwembad ontvangt weliswaar een exploitatiebijdrage van de gemeente, maar moet daarnaast haar eigen broek ophouden. We kunnen het bad dus alleen openen op rendabele uren en die zijn gebaseerd op ervaringscijfers."

Uitbreiding aantal uren

Koopman zegt in de komende weken zoveel mogelijk te zoeken naar momenten waarop het bad extra open kan. "We zijn net anderhalve maand open en de tijd zal moeten leren op welke momenten wij kunnen uitbreiden in uren. Om verantwoord te exploiteren is het nodig om eerst bij een zogenoemde basis te beginnen.

Inmiddels zijn we op de woensdagmiddag uitgebreid in uren. Dit is sinds 14 dagen en dit blijkt een goede keuze te zijn geweest. Na de voorjaarsvakantie breiden we tevens uit op de vrijdagavond."

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers bovendien op ruimere tijden terecht dan regulier. Kijk voor meer informatie op de website.

Volgens Koopman heeft de beperkte openstelling waarbij telkens één groep gebruik van de baden mag maken ook voordelen. "Voor de groepslessen is het prettig dat men in hun eigen bassin kunnen zwemmen, zij kunnen ongestoord de les meedoen zonder dat zij hinder hebben van zwemlessen of andere activiteiten. Dit is een groot voordeel. Daarbij hebben de sportieve banenzwemmers nu tijdens de uren dat er banenzwemmen wordt aangeboden, geen hinder van recreanten die kris kras door het water zich voortbewegen."

Prijs van het zwemmen

Zwemmers klagen ook over de toegangsprijs van het bad. Die is ondanks het feit dat er minder zwemwater is en er minder lang gezwommen mag worden, wel omhoog gegaan. Nou valt dat voor volwassenen wel mee. De toegangsprijs is van 5,20 euro naar 5,40 euro gegaan en van 5,80 in het weekend naar 5,90 euro. Kinderen tussen de 3 en 16 betalen 0,80 cent meer (van 4,60 naar 5,40 euro) en in het weekend 60 cent meer (van 5,30 naar 5,90).

Voor ouders met kleine kinderen is een bezoekje wel aanzienlijk duurder geworden. Kinderen tot twee jaar mochten voorheen gratis naar binnen. Nu moeten hun ouders 4,40 euro betalen. Ging je vroeger met een baby een middagje naar het kinderbad dan betaalde je dus alleen als ouder 5,20 euro. Nu kost dat in totaal 9,80 euro. "En dat terwijl de speelvoorzieningen voor baby’s en kleine kinderen aanzienlijk minder geworden zijn", zoals een lezer van De Brug liet weten.

Extra speelattributen

Volgens Koopman zijn de tarieven ondanks alles over de hele linie zo’n beetje gelijk gebleven. Tarieven voor de jeugd zijn wel iets omhoog gegaan, maar volgens haar heeft het bad de jeugd binnenkort ook heel wat te bieden. "Momenteel wordt hard gewerkt aan een groene ligweide met prachtige speelattributen. Vanuit het recreatiegedeelte kan men straks zo naar buiten en daar heerlijk vertoeven. Buiten zijn twee verwarmde buitenbaden voor kinderen. Inmiddels hebben wij extra speelattributen in het recreatie bad geplaatst. Genoeg speelplezier voor de jeugd. Hopelijk komt het mooie weer er snel aan en kunnen we in mei dan ook genieten van het buitengedeelte."

Wethouder Geert Meijering laat gevraagd naar de beperktere openstelling van het nieuwe bad weten dat Sportfondsen Kampen zelf verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering van het zwembad. "Wel zijn in de aanbesteding afspraken vastgelegd over onder andere het minimum aantal openingsuren, waar zij zich ook aanhouden. De signalen over de openingstijden hebben wij ook gehoord en hebben we afgelopen week in een gesprek met Sportfondsen Kampen aan de orde gesteld. Sportfondsen Kampen kijkt naar wat mogelijk is wat betreft de openingstijden, het moet financieel ook uit kunnen. De openingstijden zijn inmiddels al verruimd voor de woensdag en zullen na de voorjaarsvakantie ook verruimen op de vrijdag. Het zwembad heeft in januari goed gedraaid en natuurlijk hoop ik dat dit zo blijft."