Afbeelding
Nick de Vries

College verleent vergunning voor opvang minderjarige vluchtelingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van B & W verleent een omgevingsvergunning aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het pand aan de Cellesbroeksweg 6. De opvang wordt vooral gebruikt door kinderen tussen de 15 en 17,5 jaar die zonder ouders in Nederland gekomen zijn.

Vorig jaar heeft het COA het college van B & W gevraagd of men bereid is mee te werken aan kleinschalige opvang van minderjarige vluchtelingen op drie locaties in de gemeente Kampen. Het college van B & W heeft aangegeven zich te kunnen vinden in dit voornemen van het COA, mits het om kleinschalige opvang gaat.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft op 5 december 2016 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag betreft de tijdelijke opvang (maximaal 10 jaar) van maximaal 20 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het pand aan de Cellesbroeksweg 6. Deze vergunning is nodig, omdat voor het gebruik als opvanglocatie moet worden afgeweken van het bestemmingsplan.

Zienswijzen

De gemeente heeft diverse zienswijzen ontvangen uit de omgeving van de beoogde opvanglocatie. Op 7 februari heeft de gemeente een bijeenkomst georganiseerd voor de indieners van deze zienswijzen. De zienswijzen zijn besproken en er is uitleg gegeven over het toetsen en beoordelen van de aanvraag omgevingsvergunning. Het COA heeft tijdens de bijeenkomst uitleg gegeven over de wijze van opvang en begeleiding van de minderjarige vluchtelingen.

Het college heeft vervolgens de zienswijzen betrokken bij het besluit op de aanvraag en de verschillende belangen gewogen. Zij heeft daarop besloten de vergunning te verlenen. De zienswijzen gingen veelal over de effecten voor de veiligheid. Het college heeft van het COA begrepen dat er voortdurend begeleiding aanwezig is in het huis om de veiligheid te borgen. Het college overweegt om in overleg met het COA in de omgeving van het gebouw straatverlichting aan te brengen.