Afbeelding
Tennekes.

Vraag-antwoord met burgemeester Koelewijn over de Hanzedagen: Kampen kleurt steeds meer Hanze

· leestijd 4 minuten Algemeen

(door Sam ten Hove)

KAMPEN - Mocht u er nog niet van op de hoogte zijn: de jaarlijks terugkerende Internationale Hanzedagen zijn van 15 tot en met 18 juni in Kampen. Een unieke mogelijkheid voor onze stad om zichzelf op de kaart te zetten, aldus burgemeester Bort Koelewijn. Nog nooit heeft Kampen een evenement van deze grootte georganiseerd. Een enorme uitdaging, maar burgemeester Koelewijn ziet het vooral als een geweldige kans. De Brug ging in gesprek met de burgemeester en hij vertelt ons alles over de Hanzedagen.

Wat zijn de Internationale Hanzedagen?

"Het Hanzeverbond is het grootste stedenverbond ter wereld en Kampen is daar een onderdeel van. Hierdoor is destijds handel ontstaan met landen rondom de Oostzee. Feitelijk heeft de Hanze, Kampen gemaakt tot wat het is. Kampen was een van de machtigste en welvarendste Hanzesteden van Nederland. De Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Europese Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de Hanzesteden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten en de steden te promoten. Dit jaar zijn wij dus de organiserende stad en dat is een hele eer. Het duurt weer tot 2030 voor er weer Hanzedagen zijn in een Nederlandse stad. Het is aan ons nu om een heel programma met mooie activiteiten neer te zetten. Onderdeel daarvan is de Hanzemarkt. Op de Hanzemarkt presenteren de deelnemende steden zich aan de bezoekers. Daarnaast bieden wij een uitgebreid podiumprogramma, een economisch programma en een Jeugd Hanzeprogramma."

Waarom Kampen?

"Een belangrijke drijfveer voor ons om die Hanzedagen hierheen te halen, was het vergroten van de naamsbekendheid van Kampen. In 2008 trok een Duitse stad zich terug. Dus er viel een gat vrij voor 2017. De toenmalige burgemeester bedacht dat dit interessant zou zijn voor onze stad. Vervolgens hebben wij ons als kandidaat gesteld. In 2009 moesten wij ons presenteren tijdens een vergadering met alle Hanzesteden. We hebben toen de meeste stemmen gekregen. Dat het zelden in Nederland wordt georganiseerd was wel doorslaggevend. Iedereen vond het daarom extra interessant.

De authenticiteit is hier nog tastbaar en voelbaar aanwezig. Kampen is een verrassende stad. Ik ben blij dat vele andere dat verrassende ook mogen ervaren als men hier komt. Kampen is een stad van verhalen en die verhalen vertellen we graag. Het is een stad waar je geweest moet zijn en waar je graag terugkomt. Dat willen we heel graag bevestigen. En hoe kun je dat beter doen dan de mensen dat zelf te laten ervaren?"

Waarom is de Hanze zo belangrijk?

"Voor ons is het vooral belangrijk als het gaat om toerisme en recreatie. Daarom willen wij de Hanze ook verder promoten. In Nederland ligt het percentage dat de Hanze kent erg laag als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Duitsland. Ik hoop van harte dat onze Hanzedagen en ook de beleving daarvan bijdraagt dat het begrip Hanze meer gaat leven."

Wat zit erin voor de bewoners van Kampen?

"Dit is de kans voor onze Kampenaren om zich aan veel bezoekers uit binnen- en buitenland te laten zien. Je begrijpt; het doet ook een behoorlijk beroep op de gastvrijheid van onze inwoners, met name op die van de binnenstad. De hele binnenstad is het podium. Ik hoop van harte dat we die medewerking ook gaan krijgen.

Je hebt ook wel Hanzedagen waarbij je merkt dat het over de hoofden van de bevolking heen wordt georganiseerd, maar bij ons is het juist de bevolking zelf die het organiseert. Daar ben ik trots op. Dus als het allemaal zo mag slagen dan zal ik het meest trots zijn op onze eigen inwoners en onze eigen instellingen en verenigingen. "

Waarom water verbindt?

"Water verbindt is het centrale thema. Dat is bewust gekozen om een aantal redenen. Ten eerste zijn wij dankzij het water Hanzesteden. Door het water konden de Hanzesteden zich met elkaar verbinden en handeldrijven over landsgrenzen heen. Ten tweede: zonder water leven we niet. Je hebt het gewoon elke dag nodig. Als laatste is water ook een bedreiging voor veel steden. Daar moeten we bij stil staan. Vandaar ook dat we hier werken met ruimte voor de rivier. Het is goed om dat met andere steden te bespreken. Hier kunnen we goed laten zien hoe waterveiligheid eruitziet.

Het Hanzeverbond bemoeit zich met toerisme en recreatie. We proberen ook meer invulling te geven aan de economie, dus aan de handel. We kijken ook naar de toekomst. Hoe staan we wat betreft duurzaamheid? Al deze elementen sluiten goed aan bij het thema en dat is terug te zien in het programma."

Hoe gaat het met de aanloop ernaartoe?

"Op dit moment weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt. Dat betekent dat iedereen bezig is om daar nu een concrete invulling aan te geven en zich voor te bereiden. Voor hen zijn de Hanzedagen al begonnen."

Waar kijkt u het meest naar uit?

"Naar heel veel mensen en daarmee veel gezelligheid op straat. Als ik zo de hele route in mijn hoofd langs ga, kan ik eigenlijk niet kiezen. Het begint al op de openingsavond met een concert van Guido’s Orchestra op het Van Heutszplein. Dan zijn er internationale kunstenaars uitgenodigd om rondom het thema water verbindt in kleine zeecontainers hun verbeelding te weergeven. Er zullen 20 containers komen en een jury zal dat beoordelen en een prijs uitreiken. Leegstaande gebouwen worden gebruikt voor pop-up musea. Zo wordt van het Gotische Huis een kijkdoos gemaakt door een museum uit Hattem. Ik ben trots op Ventura en Quintus voor de toevoeging van creativiteit. Het is ook een mooie kans en uitdaging voor onze horeca om al die bezoekers te voorzien van eten en drinken, maar de gastvrijheid van onze inwoners is enorm. We zijn heel dankbaar voor alle ideeën en minstens zo dankbaar voor de energie die zij daarin gaan steken."

In de Brug nu bijna wekelijks nieuws over de Hanzedagen. Houd de krant in de gaten om meer te weten te komen over het evenement, over de aanloop, het programma en alle activiteiten. Kijk op Hanze2017.nl voor nog meer informatie en abonneer je op de nieuwsbrief. Like de Facebookpagina van De Brug en de Hanze2017 om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!