Afbeelding
Foto: Anthonij Rietman

Concert op gerenoveerd Hinsz-orgel in Buitenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Sinds kort heeft de Buitenkerk een nieuwe organist. Bram Brandemann heeft die functie overgenomen van Ton van den Berg. Vrijdagavond 12 mei geeft Brandemann in de Buitenkerk een concert op het onlangs gerenoveerde Hinsz-orgel. Het instrument was de laatste jaren in verval geraakt, waardoor het steeds moeilijker was te gebruiken als begeleidingsinstrument in de kerkdiensten, laat staan om er concerten op te geven.

Het instrument wordt unaniem als buitengewoon fraai ervaren en heeft door zijn vele zeer oude pijpen (10 registers dateren nog uit de 16de en 17de eeuw) ook internationaal gezien, een grote historische waarde. Orgelmaker Hinsz, die ook het hoofdorgel in Bovenkerk bouwde, smeedde het geheel om tot een schitterend barokorgel. Bram Brandemann zegt hierover: “Het orgel raakt me diep. De klank is zo intens, dat is nauwelijks te beschrijven. Ik zie er naar uit om deze Hinsz, die toch wat in de schaduw staat van de Bovenkerk, meer bekendheid te geven, op welke manier dan ook. Dit instrument moet gehoord worden!”

Brandemann speelt tijdens zijn concert werken van onder andere Bach, Buxtehude en Böhm – muziek uit de bouwtijd van het orgel-  maar ook improvisaties die alle facetten van het orgel demonstreren.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Bram Brandemann

Bram Brandemann (*1969) studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Theo Teunissen en Reitze Smits. Hij behaalde zijn diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus in 1994 en 1996. Tijdens deze studie ontving hij een beurs om zich verder te verdiepen in de Frans-romantische en impressionistische muziek aan het Conservatoire de Toulouse. Sinds eind 2013 is hij bezig met het opnemen van alle orgelwerken van Bach.