Afbeelding
hanze2017.nl

Kunstwerk 'De Hangende Hanzestad' in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Tijdens de Internationale Hanzedagen is in het koor van de Bovenkerk het kunstwerk 'De Hangende Hanzestad' te zien; een ruimtelijke draadinstallatie, gebouwd door beeldend kunstenaar Karin Gerfen in samenwerking met kinderen en ouderen uit Kampen.

Karin: “Als kind was ik al gefascineerd door de grote katrollen en nylondraden in de spinnerij van mijn opa. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie zette ik mijn fascinatie voor draad om in kunst. Ik maakte een constructie van het menselijk lichaam, ongeveer tweemaal levensgroot. Dat wilde ik bedekken met stof of gips. Maar de constructie an sich vond ik zó mooi, dat ik het zo heb gelaten. Sindsdien zijn draadinstallaties kenmerkend voor mijn werk. De rode draad? De mens en het draad laten in mijn kunstwerken een wereld tot leven komen!”

Water verbindt
Het thema ‘Water verbindt’ liet Gerfen tot uiting komen door samen met de inwoners van Kampen draad te verzamelen en - voor de bouw van De Hangende Hanzestad - samen te werken met cursisten van de Quintus Kinderateliers, basisschoolleerlingen van de Prinses Julianaschool in ’s-Heerenbroek en bewoners van woonzorgcentrum Margaretha. “Bij iedere groep ben ik gestart met het verhaal ‘De Onzichtbare Steden’ van schrijver Italo Calvino. In dit boek brengt hoofdpersoon Marco Polo verslag uit van zijn vele ontdekkingsreizen. Uiteindelijk blijken alle verhalen over zijn eigen stad Venetië te gaan maar telkens vanuit een ander perspectief. Dat is het uitgangspunt waarmee alle kinderen en ouderen hun eigen huisje voor de Hangende Hanzestad hebben gebouwd met her en der een persoonlijk element zoals een kraaltje, veertje of sleutelhanger. Bezoekers van De Hangende Hanzestad hopen we – net als Marco Polo – te verrassen met verschillende perspectieven op de Hanzestad Kampen.”

De Hangende Hanzestad is gemaakt in opdracht van Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22