Afbeelding
Alex de Jong

Leer de Bijbel in twee jaar kennen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wie van ons durft te zeggen dat we de Bijbel helemaal hebben gelezen? Als we eerlijk zijn, moeten we erkennen dat we de Bijbel helemaal niet zo goed kennen als we soms wel eens denken. Laat staan begrijpen. Daarom zijn 'De Verrekijkers' gestart met het project 'De Bijbel in twee jaar'. Samen lezen en bespreken ze de Bijbel van begin tot eind. Maandag 4 september vindt de eerste ontmoeting van dit jaar plaats. Vanaf 19.30 staat de deur van de Levensbron aan de Vloeddijk voor je open.

Een markante theoloog heeft ooit eens gezegd dat het hem nooit gelukt is om door de hele Bijbel heen te gaan, omdat hij elke keer de behoefte voelde om opnieuw te beginnen en nieuwe lagen te ontdekken. Bovendien maken veel van onze eigen (voor)oordelen het soms lastig om door te zetten; vooral als het ook nog eens vervelend, saai of zelfs lastig wordt. Een werkgroep, bestaande uit Anneke van der Velde, Maarten Bondzio en Rinus van Warven, gaat je in twee jaar tijd door de hele Bijbel heen loodsen. Elke keer houdt een van de werkgroepleden een korte inleiding over het betreffende Bijbelboek. Maandag 4 september beginnen ze om 19:30 uur en eindigen rond 20:30 uur. Plaats van handeling: Levensbron, Vloeddijk 62. Aanmelden kan bij Anneke van der Velde, mail: veld5834@planet.nl.

Meer over De Verrekijkers
‘De Verrekijkers’ is de naam voor het samenwerkingsverband tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Deze samenwerking krijgt ieder jaar meer vorm en inhoud en komt tot uiting in het gezamenlijke programma voor mensen met belangstelling voor verdieping. Muziek, beeldende kunst, meditatie, filosofie, boekbesprekingen, diverse lezingen en 'de Bijbel in twee jaar', met als hoogtepunten dit jaar een TOP-2000 viering en de 'Passion editie Kampen'. Doel is om een ieder de gelegenheid te geven verdieping en verbreding te zoeken en te vinden op zijn/haar eigen wijze.

Meer over Vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Vrijzinnigen zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Vrijzinnigen vertellen niemand hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?”