Afbeelding
Een met mos beklede glaswand inclusief aquarium (foto: Maarten van Gemert)

Duurzaam Haatland: ITMGroup - Volop innovatieve initiatieven

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
Duurzaamheid is in. Dat is ook hard nodig, betoogde Hans Wijffels eerder dit jaar op het Hanzecongres in Kampen. Afgelopen zomer vertelden wethouder Geert Meijering en Haatlandondernemer Bert Weever over duurzaamheid in Kampen. Dit najaar neemt De Brug meer bedrijven op Haatland onder de loep. ITMGroup, wereldwijd actief vanuit haar hoofdvestiging aan de Constructieweg, blijkt zeer duurzaam ondernemend. Bestuursvoorzitter Arend van der Sluis vertelt enthousiast en honderduit over zijn innovatieve initiatieven.

Binnenkomst

Meteen bij aankomst vallen een aantal zaken op. Voor het hoofdkantoor staat een serie laadpalen voor elektrische auto’s. Van der Sluis vertelt later dat er in totaal 14 laadpunten zijn die gevoed worden vanuit de zonnepanelen op het dak. Een groepje studenten verlaat het pand. ITMGroup werkt regelmatig samen met de volgende generatie die de (innovatieve) technieken van de toekomst ontwikkelen en een open, frisse houding kennen. Een Mexicaanse studente aan de Universiteit Utrecht is vorig jaar aangetrokken als ”sustainability developer” bij ITMGroup. Martha Lopez is nauw betrokken bij het onderwerp duurzaamheid dat als één van de vier strategische thema’s binnen de Universiteit Utrecht geldt. Van der Sluis sprint de trap op naar de derde verdieping en merkt over de lift terloops op dat die ”verplicht in het pand moet zitten.” De kantoorverdieping is opgedeeld in werkruimtes met glaswanden waarop mos groeit. Dat blijkt een goede uitwerking te hebben op akoestiek en klimaat. De glazen directietafel is een kunstwerk van afgekeurd technisch materiaal waarvan bij de vestiging in Polen een nog grotere uitvoeringen staat. Het nieuwe kantoorpand stamt uit 2012 en de vijf fabriekshallen daarachter uit 2000. Deze zijn in 2014 helemaal bij de tijd gebracht (lees: geïsoleerd). Tegenover het pand zijn extra parkeerplaatsen aangelegd voor gasten en in één moeite door is er veel groen aangelegd en rekening gehouden met waterafvoer en ontlasting van het riool.

Kamper machinerie
Als Van der Sluis begint te vertellen over duurzaamheid en innovatie binnen ITMGroup, komen geschiedenis en bedrijfsactiviteiten nauwelijks nog ter sprake. Maar niet voor niets was Arend van der Sluis op het Hanzecongres één van de gastsprekers bij het thema ”Innovatie bij familiebedrijven”. Arend van der Sluis (1970) staat sinds 2008 als vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf dat begon als sigarenmakers. Zijn grootvader zag de mogelijkheid om machines in te zetten voor fabricage van sigaren. Later richtte het bedrijf zich op handel in tweedehands machines voor tabaksproductie. Daaruit sprak al een duurzaamheidsstreven. Uiteindelijk is ITM (International Tobacco Machinery) uitgegroeid tot een groep van bedrijven. Vanuit vijf productievestigingen en vertegenwoordigers wereldwijd levert en onderhoudt ITMGroup machines voor onder andere tabaksproducten. Deze kunnen uiteenlopen van klassieke rookwaar (sigaren, sigaretten) tot innovatieve rookwaar als elektronische sigaretten. Beneden in één van de hallen wordt echter momenteel gewerkt aan een afvulmachine voor wasmiddelfabrikanten en dat illustreert de brede productlijn.

Bijenkorven en zonnepanelen op het dak (foto: Maarten van Gemert)

Werkklimaat
De duurzame en innovatieve initiatieven dragen letterlijk en figuurlijk bij aan een positief werkklimaat. Het fysieke werkklimaat wordt gereguleerd via natuurlijke klimaatbeheersing. Koeling vindt plaats met stromend water over de metalen plafonds. Warmte wordt uit de lucht gehaald of met geothermische waterpompen uit twee eigen aardwarmtebronnen. In het flink gereduceerde ketelhuis worden houtsnippers verstookt. Voor de houtsnippers en zonne-energie heeft Van der Sluis in het verleden zijn eigen woning als proeftuin gebruikt. Het humane werkklimaat wordt volgens Van der Sluis als positief ervaren door de ”ontzettend leuke projecten, die de mensen enthousiasmeren. Werknemers krijgen zo uitdaging en plezier in het werk.” Op het dak staan bijenkorven om de bedreigde bij bij te staan. De verzorging daarvan is een leuke, bijkomende taak. Van de vijf fabriekshallen achter de kantoorverdieping is het derde dak totaal bedekt met zonnepanelen. Dat wil Van der Sluis uitbreiden maar overproductie wil hij vermijden. Energie teruggeven aan het net spreekt hem niet aan en kent bovendien zijn beperkingen, hoewel die laatst zijn verminderd. Daarnaast kleeft aan zonne-energie één groot nadeel, vergelijkbaar met windenergie. Er is (nog) geen opslag mogelijk van opgewekte energie uit natuurlijke bronnen. Daarvoor zijn Van der Sluis wel ideeën ter ore gekomen waarmee hij wil experimenteren. Zo buitelen de innovatieve ideeën en duurzame toepassingen over elkaar heen. Ook bij buitenlandse vestigingen die meer en meer op afstand worden benaderd en beheerd om het reizen te reduceren. Al met al lijkt het te kort door de bocht om machinerie de core business van ITMGroup te noemen. Service hoort daar ook bij evenals onmiskenbaar duurzaamheid en innovatie.

Fotocollage in één van de fabriekshallen (foto: Maarten van Gemert)

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05