Afbeelding
(foto: Stef Tijhaar | Claim Your Aim)

In november 2018 siert Harmke uit Mastenbroek de Boerinnenkalender

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
WILP – In uitgaansgelegenheid Pampus is de Boerinnenkalender 2018 gepresenteerd. Eén van de uitverkoren modellen komt uit gemeente Kampen: Harmke de Ruiter uit Mastenbroek staat bij november. Harmke is een echte boerendochter en is daar trots op. Dat wil de kalender uitstralen. Naast agrarische affaires is er ook veel positiefs te melden over de agrarische sector. Zoals de Boerinnenkalender die dit jaar voor de zevende keer verschijnt.

Selectie

In Wilp werd de Boerinnenkalender aan de modellen en hun gevolg gepresenteerd. Harmke had zich zelf aangemeld en was daarmee 1 van de 214 kandidaten, afkomstig uit 10 provincies. ”Flevoland en Zeeland ontbreken maar dat wisselt per jaar,” licht Stef Bloo desgevraagd toe. De uitgever en bedenker van de kalender geeft aan dat uiterlijk, motivatie en agrarische affiniteit de criteria zijn. Van de vijftien geselecteerde jongedames viel dit jaar niemand af waardoor voor twee personen niets anders dan de colofon rest. Ook daar kwam Harmke verder en uiteindelijk is ze bij een wintermaand geplaatst. ”Sommige modellen waren vol in de zon gefotografeerd of waren zomers (lees: schaars) gekleed,” licht Bloo toe. Met haar lange broek, blouse en leunend tegen een, in een schuur gestalde, trekker was Harmke’s plaat minder seizoensgebonden.


De kalendermodellen arriveerden per limousine bij Pampus in Wilp (foto: Stef Tijhaar | Claim Your Aim)

Presentatie
Harmke was met haar ouders en vriendengroep naar Wilp gekomen voor de presentatie van de kalender. Vanwege de overvolle uitgaansgelegenheid Pampus vorig jaar, waren nu op het plein ervoor grote tenten neergezet. Daar zagen de meeste modellen elkaar voor het eerst. Harmke keek ernaar uit want ”tot dan kennen we mekaar alleen van de appgroep die we zijn begonnen”, vertelt de boerendochter uit Mastenbroek. Daar is ze ook kerkelijk meelevend en ze ziet geen bezwaar in de kalender: ”Het is geen Playboykalender”. Iemand uit de keet merkte op dat de fotoshoots ”sexy zijn en niet sletterig.” In Wilp heeft Harmke enkele spandoeken gekocht voor in de keet. Wellicht komt daar volgend jaar een Boerenkalender te hangen. Bloo hoopt daar op. ”Bij voldoende aanmeldingen willen we een mannelijke versie maken maar we merken wel dat mannen minder happig zijn op dergelijke fotoshoots.”

Trots
Kamper Nieuws had een interview met Harme thuis op de boerderij. Daar vertelt haar familie trots te zijn. Ook Dirk (9) die elke dag met Harmke voor de kalveren zorgt. Hij is de jongste en enige jongen van de zes kinderen. Vader André heeft samen met moeder Thirza een boerderij waar ze koeien, varkens en schapen fokken. Thirza de Ruiter - van der Vlies is in de wijde omgeving van IJsselmuiden bekend door haar verloskundige praktijk. Zij is minder boerin dan haar dochter die ronduit van de boerderij houdt met de grootste liefde voor koeien. Kort heeft ze Melkveehouderij aan de Groene Welle gestudeerd en nu volgt ze een deeltijdopleiding voor gastvrouw in de horeca. Daarmee zou ze terecht kunnen bij de Vreugdehoeve in Zwolle. Dat was één van de twee plaatsen waar de kalenderfoto’s geschoten zijn. Naar het zich laat aanzien, hangt volgend jaar de Boerinnenkalender 2018 in huize De Ruiter het gehele jaar op de maand november.


Alle modellen van de Boerinnenkalender met Harmke derde van rechts (foto: Stef Tijhaar | Claim Your Aim).

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.