Afbeelding

Kleijer neemt afscheid van zijn kindje: 20 jaar contacten Kampen en Pápa

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – Kampen en de Hongaarse stad Pápa onderhouden al 20 jaar lang goede contacten op het gebied van speciaal onderwijs. De school voor speciaal onderwijs in Pápa ging er in die periode stapsgewijs op vooruit met betere faciliteiten en een gebouw dat er mag zijn. Aart Kleijer, destijds directeur speciaal onderwijs van de Trimaran in Kampen, legde het fundament en neemt nu afscheid van de werkgroep Kampen-Pápa.

We schrijven 1996 als toenmalig docent Piet Ashouwer van het Almere College aan Kleijer vraagt of hij het niet aardig zou vinden om contacten te leggen met het speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen in Pápa. Op dat moment bestaat het partnerschap tussen de steden op gemeentelijk niveau al vijf jaar, met dank aan de initiatieven van burgemeester Henk Kleemans. De jaren ’90 kenmerken zich door een toenadering tussen oost en west na de val van de Berlijnse muur. Ashouwer motiveert zijn verzoek aan Kleijer als volgt: “De directeur van het speciaal onderwijs in Pápa is net zo’n gezellige, wat gezette, man als jij.”

Terugblikkend op die beginperiode herinnert Kleijer zich de situatie in Hongarije. “Wij troffen een onderwijssituatie aan die te vergelijken was met de situatie bij ons 20, 30 jaar eerder. Ook economisch en financieel was dat zo. De gemeente Kampen heeft met andere partnersteden, onder meer Schwetzingen, geholpen met de aanleg van de infrastructuur. Denk daarbij aan de aanleg van wegen en straatverlichting. Europese subsidies werden daartoe aangewend. Een afgedankte Kamper brandweerauto reed nog jaren rond in Pápa. We hebben het onderwijs materieel kunnen steunen door meubilair, dat bij ons was afgeschreven, daarheen te sturen. Nu nog kom ik in Pápa goed bruikbaar Kamper schoolmeubilair tegen.”

Kleijer vertelt verder: “De eerste contacten met het speciaal onderwijs liepen uit tot een jaarlijkse uitwisseling op lerarenniveau. Het ene jaar bezochten wij Pápa en het andere jaar kwamen leraren speciaal onderwijs naar Kampen. Het contact tussen de scholen voor speciaal onderwijs eindigde officieel in 2006 ten tijde van mijn pensionering. Vriendschappen bleven. Ik ben toen de werkgroep Kampen-Pápa gaan versterken voor het domein onderwijs. In 2009 organiseerden we een studiereis van leraren basisonderwijs. Ook leraren van het Ichthus College hernieuwden contacten met het Reformatus Kollegium. Leraren logeerden bij collega’s en bezochten bassischolen. Opvallend was de ontwikkeling van de scholen in Pápa. Prachtige gebouwen met ruime voorzieningen waren in de loop der jaren met Europese subsidie tot stand gebracht. Het speciaal onderwijs stak hierbij schril af. Omdat de Trimaran de voortzetting van de contacten beëindigde hebben we vanuit de werkgroep de schoolcontacten verlegd naar de school voor zeer moeilijk lerenden (De Schakel, red.). Mijn vriend en collega Gerben van Riel had binnen zijn school het schilderen met leerlingen met een beperking ontwikkeld: het Atelier. Dit concept hebben we geïntroduceerd in Pápa in 2010. In de loop der jaren heeft Gerben een aantal workshops ‘schilderen met leerlingen met een beperking’ gegeven in Pápa. De plaatselijke televisie toonde de resultaten.”

“Het praktijk onderwijs (PRO) raakte geïnteresseerd in de contacten met het speciaal onderwijs in Pápa. De locatieleider Corné Sukaldi zag mogelijkheden voor een werkweek in Pápa. Om visie te ontwikkelen hebben we met financiële ondersteuning uit Kampen een conferentie in Pápa georganiseerd in 2010. Inhoudelijk ondersteunde uitgeverij Edu-actief uit Meppel en het CED deze bijeenkomst. Op de 5-jaarlijkse landenconferentie in Gödöllö is deze visie als ‘good practice’ gepresenteerd. Het praktijk onderwijs ging in het voorjaar van 2010 naar Pápa. Het werd een fantastische week. Het was voor de leerlingen een ervaring voor het leven. Leerlingen lieten zien wat praktijkonderwijs kan zijn. Er was ook tijd voor ontspanning. Het succes van deze werkweken werd herhaald in 2012, 2014 en 2016. In 2015 mochten we beleven dat een bus met leerlingen uit Pápa in Kampen op bezoek kwam. Helaas veranderde bij het vertrek van Corné Sukaldi de visie van het praktijkonderwijs en stopten de contacten met het speciaal onderwijs tussen Kampen en Pápa.”

Een sprongetje in de tijd makend, constateert Kleijer dat er veel is veranderd. “Met hulp van Rotary Kampen hebben we drie lokalen van het speciaal onderwijs kunnen renoveren. De ‘oude school’ is verbouwd. Nu is de school in een, weliswaar oud, maar veel beter gebouw gehuisvest.”

Kleijer zoekt een opvolger. Dit moet iemand zijn die uit het onderwijs komt, contacten legt, organiseert en informeert. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met: Jan Bouma via telefoonnummer (038) 33 28 618.