Afbeelding
David de Leeuw

Tocht langs Kamper Struikelstenen herdenkt wegvoering Kamper Joden

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In aanloop naar een stille tocht van de ‘Werkgroep Stille tocht Joodse Wegvoering’ houdt de Stichting Kamper Struikelstenen op maandag 13 en woensdag 15 november een wandeltocht langs Struikelstenen in de gemeente. De wandelingen zijn verschillend van opzet en duren ongeveer 1,5 uur. Startpunt: de Synagoge aan de IJselkade.

Op 17 november 1942 moesten Kamper politieagenten twintig Joden oppakken, zodat deze via Westerbork naar diverse concentratiekampen konden worden gevoerd. De Joodse gemeenschap in Kampen telde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zo’n veertig zielen. Mede door het gereformeerde karakter van de stad en de pannen- en de sigarenindustrie die niet bij het werk van de Joden pasten, waren velen al uit de stad weggetrokken. Het was daarom vrij eenvoudig om aan het begin van de oorlog op het gemeentehuis de namen van alle Joden te selecteren. De Joden werden bijeen gedreven in de Buitensociëteit. In de ochtend van 18 november moesten ze vervolgens vanaf het naastgelegen station naar Zwolle en vandaar naar Westerbork.

Stille tocht
Op 17 november houdt ‘Werkgroep Stille tocht Joodse wegvoering’ haar 5-jaarlijkse stille tocht waarin deze zwarte bladzijde uit de Kamper geschiedenis wordt herdacht. Vanaf het perron van station Kampen wordt naar de voormalige synagoge gelopen. Om 19.20 uur verzamelen de deelnemers zich op de parkeerplaats naast de voormalige Buitenwacht. Daarna zal de stoet zich rond 19.30 uur vanaf het perron van het NS-station in beweging zetten.

Waxinelichtje
Aan de deelnemers wordt gevraagd om eventueel een glazen pot met een waxinelichtje mee te nemen. Om circa 19.45 uur is de verwachte aankomst bij de synagoge, waar stil gestaan zal worden bij de steen in de muur en de lichten kunnen worden geplaatst. In de voormalige synagoge zullen de lichten branden als symbool van ‘eeuwig’ licht. De tocht wordt afgesloten met een kort gesproken woord in de Lampetpoort, direct naast de synagoge.