Afbeelding
Niek Teune

Samen overleden kinderen herdenken op Wereldlichtjesdag

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Niek Teune)

KAMPEN – Zondag 10 december wordt Wereldlichtjesdag voor de vijfde keer georganiseerd in de gemeente Kampen. Om precies 19.00 uur wordt het licht op Algemene Begraafplaats Bovenbroek ontstoken ter herinnering aan overleden kinderen. De organisatie merkt dat de behoefte aan een herdenkingsmoment groot is in Kampen en de omliggende kernen. Ieder jaar is de opkomst groot.

Elke tweede zondag van december wordt Wereldlichtjesdag wereldwijd georganiseerd. Exact om 19.00 uur lokale tijd worden er lichtjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Dit kunnen kinderen van alle leeftijden zijn die korter of langer geleden naar het graf gebracht moesten worden.

‘’Vanwege het tijdsverschil gaat er gedurende de hele dag een golf van licht over de wereld heen’’, zegt Gerdi van Keulen. ‘’Door het ontsteken van de kaarsjes wordt de wereld zowel letterlijk als figuurlijk een beetje lichter voor mensen die een kind verloren hebben. Er is het besef dat je niet alleen bent met het verdriet.’’

Troost

Gerdi van Keulen en Heidi Nieuwenhuis namen een aantal jaren geleden het initiatief om Wereldlichtjesdag ook in Kampen te organiseren. Beide moeders verloren in het verleden een dochter. Ze gaven toentertijd aan dat je getroost wordt door het samenzijn met andere mensen, die zich op wat voor manier dan ook betrokken voelen bij een overleden kind. In 2013 vond daarom de eerste Wereldlichtjesdag binnen de gemeente Kampen plaats. ‘’De opkomst was direct groot; er was duidelijk behoefte aan Wereldlichtjesdag. Ook veel oudere mensen komen; ze ervaren het als een mogelijkheid om een verlies van lang geleden een plekje te geven’’, blikt Nieuwenhuis terug.

Amerika

Oorspronkelijk komt het herdenkingsmoment uit Amerika, maar ondertussen wordt het veel breder gedragen. ‘’Het is niet een moment om alleen eigen verloren kinderen te herdenken, maar ook broertjes, zusjes of kleinkinderen. Vaak komen er hele gezinnen of groepen mensen. Omdat Wereldlichtjesdag niet aan een kerkgenootschap gebonden is, is het voor niet-kerkelijke mensen een prachtig moment. Iedereen die de behoefte voelt om te herdenken, is welkom’’, aldus Nieuwenhuis. ‘’Wij zijn erg dankbaar voor de sponsoring van veel lokale bedrijven, zodat Wereldlichtjesdag georganiseerd kan blijven worden.’’

In december 2016 werd Stichting Wereldlichtjesdag Kampen opgericht. Gerdi van Keulen en Heidi Nieuwenhuis krijgen sindsdien ondersteuning van Geke Scholten en Willemien Wup bij de organisatie. Zij dragen Wereldlichtjesdag een warm hart toe. ‘’Er zijn nu een website en een bankrekening waarop we giften een plaats kunnen geven. En een stichting maakt de organisatie van Wereldlichtjesdag Kampen tot een zelfstandige herdenking: mochten wij om wat voor reden dan ook moeten stoppen, dan blijft de stichting bestaan’’, aldus Scholten.

Bovenbroek

Wereldlichtjesdag wordt dit jaar wederom gehouden op Algemene Begraafplaats Bovenbroek. Vanaf 18.00 uur is men welkom, waarna het programma om 18.30 uur zal starten in de aula. ‘’Stadsdichter Ilja Alberts zal een gedicht voordragen, waar Lucy van der Weg en Marcel Kalter drie liederen zullen zingen. Burgemeester Koelewijn levert ook een bijdrage. Om 19.00 uur wordt in de aula een grote kaars aangestoken, waarna we met brandende waxinelichtjes in stoet naar het water op de begraafplaats gaan. Daar is een kort herdenkingsmoment’’, vertelt Van Keulen. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting onder het genot van een kopje koffie of thee.

In de aula zal een herinneringsboom komen te staan. ‘’Mensen kunnen een foto, gedichtje of iets anders meenemen om daarin op te hangen. Ook kunnen mensen via wereldlichtjesdagkampen@gmail.com de naam van het overleden kind doorgeven, zodat ook die naam voorgelezen kan worden op 10 december’’, zegt Nieuwenhuis. En wanneer men verhinderd is, kan men ook via dat e-mailadres of onze website, www.wereldlichtjesdagkampen.nl, vragen of wij een kaarsje aan willen steken’’, aldus Scholten.