Afbeelding
Tennekes

Grafhorst mag een dag eerder knallen

Algemeen

(door Nick de Vries)

GRAFHORST - Om de zondagsrust in het dorp niet te verstoren, hebben enkele inwoners van Grafhorst gevraagd of een dag voor oudjaarsdag met melkbussen mogen knallen. Burgemeester Bort Koelewijn heeft hiermee ingestemd, onder voorwaarde dat het hele dorp zich aan de afspraken houdt.

Koelewijn is benaderd door jongeren uit het dorp die graag met een melkbus wilden knallen, maar wel de zondagsrust wilden respecteren. Als experiment wilde Koelewijn afspreken dat ze een dag eerder knalden, op voorwaarde dat er op zondag niet geknald wordt. Hierop kan gehandhaafd worden. Volgens de burgemeester kan niet afgedwongen worden dat er op zondag ook geen vuurwerk afgestoken wordt in Grafhorst. Daarvoor gelden landelijke regels.

“Dit gaat in goed vertrouwen”, aldus Koelewijn. “Het is de bedoeling dat het dorp enig toezicht houdt en ervoor zorgt dat er op zondag dan daadwerkelijk niet geknald wordt. Gebeurt dit wel, dan maken we dit soort afspraken niet weer. Overigens is het niet zo dat schutters uit andere buurten hier ook gebruik van kunnen maken. Als wij zien dat melkbussen een dag voor Oudjaarsdag vervoerd worden richting Grafhorst, dan kunnen wij handhaven.”

Op andere plekken in de gemeente maken dergelijke verzoeken minder kans. Volgens Koelewijn moet de hele gemeenschap erachter staan, zodat iedereen een oogje in het zeil kan houden. De burgemeester hoopt dat wat betreft het melkbusschieten op andere plekken in de gemeente ook rekening gehouden kan worden met eventuele kerkdiensten.